Actualitate

La Chișinău s-a desfășurat primul Tîrg al partenerilor de bibliotecă

Evenimentul a fost organizat de Programul „Novateca” în parteneriat cu Ministerul Culturii şi a avut drept scop de a prezenta cele mai inovatoare servicii şi iniţiative realizate de bibliotecile publice din R. Moldova, precum şi de a evidenţia importanţa parteneriatelor inovatoare.

La manifestare au participat: ministrul Culturii, Monica Babuc, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, James D. Pettit, vicepreşedintele Fundaţiei „Bill şi Melinda Gates”, Jessica Dorr, directorul Programului „Novateca”, Evan Tracz, precum şi numeroşi parteneri ai bibliotecilor.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, directorul Programului „Novateca”, Evan Tracz, a menţionat că acest eveniment permite bibliotecarilor nu numai să se conecteze la o reţea dinamică şi sustenabilă de biblioteci, dar şi să descopere resurse valoroase şi oportunităţi de dezvoltare profesională.

În context, ministrul Culturii Monica Babuc a accentuat că datorită Programului „Novateca”, mai mult de 800 de biblioteci publice din R. Moldova au fost dotate cu peste 2500 de calculatoare, tehnologii moderne, s-au creat Centre de excelenţă, prin care au fost instruiţi zeci de bibliotecari, ceea ce constituie o revoluţie adevărată în domeniul bibliotecilor din R. Moldova.

În alocuţiunea sa, Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a subliniat că bibliotecile pot deveni o platformă de dezvoltare şi cooperare. La rîndul său, vicepreşedintele Fundaţiei „Bill şi Melinda Gates”, Jessica Dorr, a constatat că bibliotecile publice din Moldova ar putea să servească drept model nu numai pentru cele din Europa, dar şi pentru bibliotecile din întreaga lume.

Solicitată de MOLDPRES, specialistul în cadrul Programului „Novateca”, Lidia Kulikovski, a afirmat că graţie acestuia, în ultimii cinci ani bibliotecile s-au transformat în adevărate centre comunitare, iar directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a subliniat că, beneficiind de suportul programului, în cadrul instituţiei au fost create mai multe servicii moderne.

Evenimentul face parte din campania naţională de promovare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă!”, care a informat publicul larg despre schimbările ce au loc în bibliotecile publice. În perioada de desfăşurare a campaniei, numărul de vizitatori ai bibliotecilor publice a crescut cu 25%, iar bibliotecile au prestat mai mult de 400 de servicii. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *