La Festivalul Etniilor Filat a stat faţă-n faţă cu Mişin
La deschiderea manifestării au participat preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, ministrul Culturii Boris Focşa, diplomaţi acreditaţi la Chişinău. Premierul Vlad Filat a venit mai târziu. El a participat mai întâi la Ziua uşilor deschise de la Aeroportul Internaţional Chişinău.
În discursul ei, directoarea Biroului Relaţii Interetnice, Elena Beleakov, a spus că festivalul se desfăşoară în întreaga republică. „Este o acţiune culturală care contribuie la valorificarea şi armonizarea relaţiilor interetnice”, a mai declarat ea, specificând că obiectivul manifestării este încurajarea spirituală a etniilor, îndemnul la toleranţă şi dialog cultural.
Dorin Chirtoacă şi Marian Lupu au participat la Festivalul Etniilor
Preşedintele interimar Marian Lupu a menţionat că, prin această acţiune, cetăţenii R. Moldova demonstrează că sunt europeni, sloganul „Unitate prin diversitate” fiind regula fundamentală a unei societăţi democratice.
Apoi, oaspeţii au trecut pe străzile improvizate ale etniilor. Demnitarii s-au oprit mai întâi în Casa Mare a moldovenilor, unde au servit vin şi au mâncat sarmale, iar Marian Lupu i-a îndemnat şi pe ziarişti să ia câte un păhărel. Nimeni, însă, nu s-a atins de băutură şi bucate, toţi fiind în exerciţiul funcţiunii. Oficialii au trecut pe Strada evreiască, iar mai apoi au poposit la cea a azerilor. Aceştia din urmă i-au servit cu ceai. În schimb, ucrainenii le-au dat colţunaşi şi votcă.
Marian Lupu serveşte ceai azer
Puţin mai târziu, a apărut şi Vlad Filat, care a mers de unul singur pe urmele celor doi demnitari. La azeri, el a stat la masă faţă-n faţă cu Vadim Mişin. La sărbătoare l-am întâlnit şi pe Vladimir Voronin. Era cu o plăcintă în mână. Întrebat de ziarişti, el a spus că a servit numai un pahar de vin. A făcut-o la găgăuzi, pentru că „e prea dimineaţă”. „Pentru mine, vinul găgăuzilor este cel mai bun”, a subliniat ex-preşedintele comunist, care, la standul Centrului de caritate al refugiaţilor în RM, a fost întâlnit şi el, ca demnitarii, cu pâine şi sare.
Potrivit Ninei Stratulat, şefa Direcţiei social-umanitare şi relaţii interetnice a Primăriei municipiului Chişinău, la sărbătoare au participat 48 de etnii şi 70 de societăţi etnoculturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!