Artă

La Festivalul Etniilor Filat a stat faţă-n faţă cu Mişin

La deschiderea manifestării au participat preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, ministrul Culturii Boris Focşa, diplomaţi acreditaţi la Chişinău. Premierul Vlad Filat a venit mai târziu. El a participat mai întâi la Ziua uşilor deschise de la Aeroportul Internaţional Chişinău.

În discursul ei, directoarea Biroului Relaţii Interetnice, Elena Beleakov, a spus că festivalul se desfăşoară în întreaga republică. „Este o acţiune culturală care contribuie la valorificarea şi armonizarea relaţiilor interetnice”, a mai declarat ea, specificând că obiectivul manifestării este încurajarea spirituală a etniilor, îndemnul la toleranţă şi dialog cultural.


Dorin Chirtoacă şi Marian Lupu au participat la Festivalul Etniilor

Preşedintele interimar Marian Lupu a menţionat că, prin această acţiune, cetăţenii R. Moldova demonstrează că sunt europeni, sloganul „Unitate prin diversitate” fiind regula fundamentală a unei societăţi democratice.

Apoi, oaspeţii au trecut pe străzile improvizate ale etniilor. Demnitarii s-au oprit mai întâi în Casa Mare a moldovenilor, unde au servit vin şi au mâncat sarmale, iar Marian Lupu i-a îndemnat şi pe ziarişti să ia câte un păhărel. Nimeni, însă, nu s-a atins de băutură şi bucate, toţi fiind în exerciţiul funcţiunii. Oficialii au trecut pe Strada evreiască, iar mai apoi au poposit la cea a azerilor. Aceştia din urmă i-au servit cu ceai. În schimb, ucrainenii le-au dat colţunaşi şi votcă.



Marian Lupu serveşte ceai azer

Puţin mai târziu, a apărut şi Vlad Filat, care a mers de unul singur pe urmele celor doi demnitari. La azeri, el a stat la masă faţă-n faţă cu Vadim Mişin. La sărbătoare l-am întâlnit şi pe Vladimir Voronin. Era cu o plăcintă în mână. Întrebat de ziarişti, el a spus că a servit numai un pahar de vin. A făcut-o la găgăuzi, pentru că „e prea dimineaţă”. „Pentru mine, vinul găgăuzilor este cel mai bun”, a subliniat ex-preşedintele comunist, care, la standul Centrului de caritate al refugiaţilor în RM, a fost întâlnit şi el, ca demnitarii, cu pâine şi sare.

Potrivit Ninei Stratulat, şefa Direcţiei social-umanitare şi relaţii interetnice a Primăriei municipiului Chişinău, la sărbătoare au participat 48 de etnii şi 70 de societăţi etnoculturale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *