La Galați se construiesc „vaporetto“ pentru croaziere
Licitația a fost câștigată de firma Spat Yard Galați cu o ofertă de 6,9 milioane de lei fără TVA, adică de aproximativ un milion de lei pentru o ambarcațiune. Vaporașele vor avea lungimea de 12 metri, lățimea de 4,9 metri și vor avea o capacitate maximă de 50 de pasageri, o punte deschisă și un salon acoperit pentru pasageri și sunt dotate cu instalații de climatizare, audio etc. și au facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă. Fiecare ambarcațiune va fi condusă de o echipă formată dintr-un marinar și un motorist.
Cele 7 „vaporetto“ vor fi construite în termen de șase luni de la semnarea contractului, așa că toate sunt în stadii avansate de fabricație și în această primăvară timișorenii se vor plimba pe Bega cu vaporașele construite la Galați. Spat Yard SRL Galați a preluat experienţa şi know how-ul, inginerii și tehnicienii de la fosta societate Spat SA, cu experiență în construirea de ambarcațiuni pentru agrement şi nave mici. În 2004, Spat SA a construit, în colaborare cu specialiștii de la Icepronav „Pânzarul Moldovenesc“, o construcţie integrală din lemn, corabie replică a celor din flota domnitorului Ştefan cel Mare.
CONSECINŢE
Rămân nostalgiile
Pentru gălățeni, este o știre care răscolește nostalgiile pentru croazierele pe Dunăre, care nu mai sunt organizate de două decenii. În anii ’70-’80, plimbările cu navele de pasageri pe ruta Galați – Brăila ori până la Tulcea sau Sulina erau un mod plăcut de petrecere a timpului pentru gălățeni și brăileni. Croazierele pe Dunăre au fost desființate la începutul anilor ’90. Acum, turiștii sau cei veniți cu treburi la Galați le cer hotelierilor date despre cum ar putea să facă o plimbare pe Dunăre cu o navă de pasageri și nu le vine să creadă că asemenea croaziere nu se mai fac de peste douăzeci de ani. Au reacționat patronul unuia dintre hotelurile din oraș și cel al unui restaurant, care au cumpărat un catamaran cu 30 de locuri și o navă cu care pot fi efectuate plimbări pe Dunăre pentru grupuri organizate, dar acestea sunt oportunități pentru grupuri de turiști. Gălățenii resimt în continuare lipsa plimbărilor cu vaporul pe Dunăre.
sursa: romanialibera.ro