Social

La Nemţeni, 20 de familii au rămas fără case

20 de familii din Nemţeni riscă să rămână încă o iarnă pe drumuri. Asta, pentru că locuinţele promise acum un an şi care ar fi trebuit să fie deja gata nu are cine să le construiască. Din lipsă de finanţe, organizaţia care s-a angajat să construiască 80 din cele 115 case planificate a decis să construiască cu 20 de case mai puţin.

„Sunt 20 de familii care au rămas fără adăpost. Până în prezent, patru familii din diferite motive au renunţat la case. Acum, noi trebuie să hotărâm cum rezolvăm problema celor 16 familii”, susţine primarul satului Nemţeni, Gheorghe Filipschi. Potrivit arhitectului raional, Elena Moraru, în urma unei expertize, s-a stabilit că zece case din 16 pot fi reparate. „Aceste zece familii vor primi lemnul şi banii necesari pentru reparaţii. Iar pentru şase familii, care sunt plecate în Italia, vor fi propuse două variante: o despăgubire în formă bănească, dar şi fundaţiile caselor, care sunt deja construite de „Concordia”. Astfel, ei vor avea posibilitatea să-şi construiască casele singuri sau să şi le procure în alte regiuni”, a menţionat Elena Moraru. Totuşi, primarul localităţii susţine că păgubiţii nu sunt de acord cu aceste propuneri şi că doresc case noi „pe deal”.

Cele 20 de case construite în a doua etapă de către organizaţia „Concordia” vor fi gata până la 1 noiembrie – sunt promisiunile autorităţilor. Deşi sinistraţilor li s-au promis case moderne, cu baie şi bloc sanitar, deşi aici au fost instalate ţevile de aprovizionare cu apă şi canalizare, localnicii vor trebui să mai aştepte până să se bucure de comodităţile promise. „Apă potabilă încă nu este în noua regiune a satului şi nici nu sunt sigur dacă o să fie în anul acesta. Trebuie să fie începută construcţia unei fântâni arteziene, se fac licitaţii pentru dreptul la acest proiect. Deocamdată, oamenii cară apă de la izvorul din centrul satului”, a menţionat Gheorghe Filipschi.

Vrea o recompensă mai mare din partea statului

Nici la Cotul Morii nu este apeduct, în schimb în satul nou au fost construite 18 fântâni, în plus – 16 tone de apă sunt aduse cu cisternele în fiecare zi. „Oamenii au intrat în ritmul obişnuinţelor şi viaţa merge înainte. Toate casele au fost finisate şi majoritatea familiilor au trecut cu traiul în ele. Au început lucrările de construcţie a Centrului de sănătate din localitate şi construcţia locaşului sfânt. Şcoala-grădiniţă va fi finisată în anul viitor”, a menţionat pentru TIMPUL Lucia Guştiuc, primarul comunei Cotul Morii.

Totuşi, situaţia privind proprietatea terenurilor pe care au fost construite cele 563 de case rămâne a fi incertă. Autorităţile locale şi cele raionale spun că au încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, dar fostul primar nu a acceptat propunerile lor. Şeful Serviciului relaţii funciare şi cadastru din Consiliul raional Hânceşti, Victor Rachiu, declară că acesta, Mihai Merzâncu, solicită ca terenurile ocupate de construcţii să fie compensate cu sume băneşti. „I-am propus câteva terenuri bune în schimb, dar el a refuzat oferta. Cu alţii 24 de proprietari de terenuri ne-am înţeles – ei au acceptat alte terenuri în schimbul celor date pentru construcţii. Mai înrăiţi sunt proprietarii Merzâncu şi Melnic, deoarece ei nu acceptă în ruptul capului ofertele noastre”, a menţionat Victor Rachiu. Autorităţile susţin că fostul primar aşteaptă terenurile respective să fie declarate terenuri de utilitate publică, astfel urmărind o recompensă din partea statului mult mai mare.

Contactat de TIMPUL, fostul primar se apără şi spune că a cerut să i se ofere două-trei terenuri pe care să construiască magazinele pe care le-a avut, dar, deocamdată, nu a primit niciun răspuns. „Am şi eu nişte interese, pentru că am deţinut două magazine care au fost inundate, iar Guvernul nu mi-a dat pentru asta niciun bănuţ. Au mai păţit-o şi alţi agenţi economici… De la noi se cere mai pe degeaba, dar noi am avut de suferit, am rămas cu mari datorii în bancă. Cine ne va restitui aceste pagube? Terenurile nu de la oameni le-am procurat, n-am umblat din casă în casă, minţind oamenii”, ne-a replicat la întrebări fostul primar, Mihai Merzâncu. Menţionăm că el a devenit proprietarul a opt hectare de pământ în zona unde se construiau casele pentru sinistraţi la 27 decembrie 2010, după inundaţii…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *