La poligonul de la Bulboaca a avut loc un exercițiu militar
Cu această ocazie, la poligonul militar s-au desfăşurat trageri de luptă, în prezenţa consilierului Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării şi securităţii naţionale, Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră, ministrului Apărării, Anatol Şalaru, ambasadorului României în Republica Moldova, Marius Lazurca, comandantului Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan, locţiitorul comandantului Diviziei 4 infanterie a SUA, Timothy J. Daugherty, precum şi ataşaţilor militari acreditaţi în ţara noastră.
Ministrul Apărării a apreciat pregătirea şi profesionalismul militarilor Armatei Naţionale, dar şi celor din armata română, participanţi la aplicaţii, care au făcut schimb de experienţă în executarea misiunilor stabilite. „Frăţia de arme ne-a pregătit astfel încât să fim interoperabili cu armata română şi cu armatele ţărilor euroatlantice şi sunt convins că astfel de exerciţii vor fi organizate din ce în ce mai des”, a declarat Anatol Şalaru.
La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova a felicitat conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major pentru planificarea şi organizarea la nivel înalt a exerciţiului de artilerie „Scutul de foc 2015”, ceea ce „demonstrează voinţa de a aduce Armata Naţională a Republicii Moldova la un nivel de performanţă cerut de circumstanţele de securitate actuală”.
În cadrul ceremoniei de închidere a aplicaţiilor, un grup de militari români au fost decoraţi cu medalia „Consolidarea Frăţiei de Arme” a Armatei Naţionale.
La exerciţiul „Scutul de foc 2015”, care a avut ca scop dezvoltarea capabilităţilor şi ridicarea nivelului de interoperabilitate, au participat peste 600 de militari din Brigăzile de infanterie motorizată, Regimentul de rachete antiaeriene, Divizionul de artilerie, Batalionul 22 de menţinere a păcii, Batalionul de gardă, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, dar şi un pluton de militari români din Regimentul 52 de artilerie mixt din Bârlad.
În cadrul exerciţiului, au fost utilizate diferite tipuri de armament: tun 2A-36, 2 S9 NONA, obuzier M-30, MT-12, tun obuzier D-20, sisteme
antiaeriene ZU-23-2, AZP-57, dar şi tehnică militară de tip HMMWV, TAB-71, BTR-80, URAL, GAZ, ZIL, din dotarea Armatei Naţionale.
Sursa: TIMPUL.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!