Actualitate

Le Temps: Lukașenko nu se va opune înghițirii Belarus de către Rusia

Dupa ce „regimul sau represiv” a scapat de sancțiuni, președintele belarus a făcut o vizită la Roma, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc. Potrivit Le Temps, el a încercat astfel să-i atragă pe belarusi, care acum îl preferă pe președintele rus, Vladimir Putin.

„Lukasenko nu are nicio influență. El nu este capabil nici macar sa refaca economia – spune Vadim din Minsk. – Putin e altceva. El e singurul capabil să reziste hegemoniei SUA”. Olga il aproba: „Nepotismul președintelui nostru împiedică dezvoltarea țării. Cred că ne-ar fi mai bine dacă am fi împreună cu Rusia”.

La răspândirea sentimentelor proruse printre belaruși contribuie și calitatea scăzută a televiziunilor din Belarus, motivul pentru care belarușii urmaresc exclusiv canale de televiziune rusești, potrivit Le Temps. „Propaganda lor este o amenințare enormă la adresa securității noastre naționale și chiar și pentru identitatea Belarus – a declarat un expert în domeniul mass-media. – Putin nu i-a permis lui Lukașenko sa blocheze canalele rusești, amenințându-l cu sancțiuni. Prin urmare, mulți belaruși se simt acum ruși și îl admira pe liderul rus”.

In plus, nemulțumirea față de Alexandr Lukașenko crește și din cauza declinului general al veniturilor în rândul populației din Belarus, notează ziarul. „Lukașenko nu înțelege modul în care functioneaza economia actuală – spune economistul Leonid Zlotnikov. Cu cât economia slăbește, cu atât mai mult depindem de ajutorul Rusiei”. Recent, Moscova a finanțat integral construcția Centralei Nucleare Ostrovets, care va costa 10 miliarde $. Din punct de vedere al ratiunii economice, construirea acestei centrale nucleare este pusă la îndoială, deoarece Ostrovets este situata la granița cu Lituania și în contrast cu regiunea în care este concentrată industria din Belarus, se confrunta cu un puternic declin. Țările baltice și Polonia, pe de altă parte, sunt nemulțumite din cauza lipsei de informații cu privire la siguranța centralei nucleare și spun ca vor refuza să cumpere energia electrică.

Potrivit economistului Irina Krîlovici, Moscova a impus președintelui belarus această Centrala pentru a controla întreaga piata a energiei, nu doar pe ce a gazelor.

Diplomații europeni de la Minsk se uita cu neliniște la evoluțiile și sunt foarte prudenti. În principiu, UE este pregătită să ajute, dar în schimbul respectării drepturilor omului, însă cei de la Minsk sunt interesate doar de un singur lucru – fajutor financiar.

Rusia deja a presărat Belarusul cu sistemele sale de apărare aeriană și nu se va opri. Potrivit expertului militar Alexander Alesin, Moscova intenționează să deschida o bază militară în Belarus, unde să plaseze bombardiere strategice, a căror sarcină va fi distrugerea sistemului de apărare antirachetă al SUA din România și Polonia. În ciuda faptului că Lukasenko se opune, pana la urma va ceda presiunii Rusiei, crede analistul.

Cu toate acestea, unii experți merg mai departe în previziunile lor. Irina Krîlovici consideră că, în cele din urmă, Rusia va absorbi Belarus. Procesul va dura între cinci și zece ani, dar în cele din urmă Lukașenko va fi primul si ultimul presedinte al Belarus. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *