Leancă despre Uniunea Euroasiatică: „Acest proiect NU ESTE GÂNDIT deloc în profunzime”
Garantarea exporturilor din Transnistria în Europa este unul din interesele Chișinăului. De asemenea, el consideră că modelul european de dezvoltare pentru R. Molfova nu însemnă o detereorare a relațiilor cu Rusia.
Declarațiile premierului Iurie Leancă pentru agenția Deutche Welle:
Avantajele cursului european sunt palpabile
„În pofida faptului că o parte din populaţie doreşte un model de dezvoltare european, iar cealaltă un model estic, e clar că toţi doresc o societate care să ofere şanse. Întrebaţi dacă vor instituţii funcţionale, justiţie corectă, procuratură credibilă, cetăţenii noştri vor răspunde la unison cu "da". Europenizarea va aduce fără excepţie avantaje tuturor moldovenilor. Cât priveşte o integrare eurasiatică, acest proiect nu este deloc gândit în profunzime. Avantajele cursului european sunt palpabile, vizibile în exemplele altor ţări, în timp ce perspectivele unei Uniuni Euroasiatice sunt neclare”
A venit timpul să vorbim despre statutul regiunii Transnistria
„În Republica Moldova se întâmplă multe lucruri de succes, care dorim să aibă loc şi în Transnistria. Izolarea acesteia nu este în interesul nostru. Modernizarea Republicii Moldova şi o reglementare în privinţa Transnistriei nu se exclud. Datorită eforturilor noastre, inclusiv regiunea Transnistria beneficiază de prelungirea preferinţelor comerciale cu UE. Acesta este un pas fără precedent pe care îl face Uniunea Europeană. Pe noi ne interesează garantarea exporturilor transnistrene către Europa fără taxe, pentru că acest lucru înseamnă asigurarea unor salarii, crearea de locuri de muncă şi şanse în plus. Credem de asemenea că a venit timpul să vorbim despre statutul regiunii Transnistria. Multe întrebări dificile ar putea primi un răspuns, dacă dialogul va fi în sfârşit urnit”.
Nu opunem relația cu Rusia relațiilor cu Europa
Modul european de dezvoltare pentru Republica Moldova nu înseamnă o deteriorare a relaţiilor cu Rusia şi alte state din CSI. Apreciem relaţia cu Rusia, nivelul cooperări este ridicat şi intenţionăm să o dezvoltăm şi în continuare, fără a o opune relaţiilor cu Europa. În Rusia se înţelege faptul că noi construim un stat şi nu dorim să luăm parte la cine-ştie ce proiecte geopolitice. Nu avem nevoie de aşa ceva, nici din perspectiva dezvoltării interne, nici în contextul reglementării conflictului cu Transnistria.
Sursa: Deutche Welle
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!