Ultima oră

Leancă: În spatele referendumului din Găgăuzia sunt comuniştii. Cine stă în spatele comuniștilor?

Constat cu regret că în spatele referendumului din UTA Găgăuzia este Partidul Comuniştilor care vrea să tensioneze situaţia din zonă prin promovarea separatismului, iar acest lucru este cel puţin antistatal. Declaraţia a fost făcută de către prim-ministrul, Iurie Leancă, la emisiunea „Bună seara” din 31 ianuarie.

Potrivit premierului, referendumul din 2 februarie este ilegal, iar Adunarea Populară de la Comrat și-a depășit competențele. ”Nu este un referendum, dar se pretinde a fi un sondaj unde capacitatea de speculare pe anumite subiecte este prea mare. Și asta pentru că, spre regret, oamenii din sudul țării nu posedă limba română și nu au acces la informații. Din acest motiv nu cunosc suficient despre perspectivele și oportunitățile integrării europene”, susține Leancă.

Șeful Executivului de la Chișinău spune că, din păcate, unele forțe încearcă se stimuleze participarea la acest plebiscit prin metode speculative. ”Este un lucru regretabil ca un partid din opoziție să recurgă la asemenea metode. Sper că cetățenii moldoveni ii va taxa pe comuniști pentru aceste acțiuni la următoarele alegeri parlamentare”.

Oficialul spune că autoritățile de la Chișinău vor depăși acest referendum și se vor axa pe problemele reale cu care se confruntă cetățenii din zonă, inclusiv problema statutului autonomiei. ”Relațiile cu reprezentanții autonomiei din Găgăuzia sunt în proces dinamic. Este firesc să apară contradicții între statutul aprobat în anii 90 și actualele legi adoptate la Chișinău. Din acest motiv este oportun să reevaluăm aceste prevederi”, a explicat Leancă.

În cel mai apropiat timp Guvernul se va axa pe deschiderea unui birou de dezvoltare socială a sudului țării pentru realocarea resurselor necesare și abordarea constructivă a subiectelor pentru a se ajunge la compromise, spune premierul. ”Autoritățile locale din raioanele de sud spun că nu primesc resursele financiare din fondurile europene, dar nu este adevărat. Când am raportat cifrele despre toate resursele venite s-a constatat că beneficiază de proiecte concrete ce țin de infrastructură finanțate din buget sau diverse fonduri accesate”, a comunicat prim-ministrul.

Adunarea Populară de la Comrat a decis organizarea a două referendumuri în data de 2 februarie în care cetățenii urmează să se expună asupra vectorului politicii externe a Republicii Moldova, dar și referitor la modificarea Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

Judecătoria de la Comrat a dispus, pe 5 decembrie 2013, anularea Hotărârii Adunării Populare a Găgăuziei, iar pe 3 ianuarie a declarat ilegale deciziile autorităţilor de a organiza cele două referendumuri. Recent, președintele CEC, Iurie Ciocan, a anunțat că nu va pune la dispoziţie ştampilele pentru plebiscit.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a deschis un dosar penal pe faptul samavolniciei comise în procesul organizării celor două referendumuri în UTA Găgăuzia.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *