Moldova

Leancă ne DUCE în UE

El a comunicat că în cadrul vizitei a avut întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, de asemenea, s-a întîlnit cu comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule, cu preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Belgiei, Didier Reynders, precum şi cu Monica Macovei, copreşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova dar şi cu alţi oficiali.

"Preşedintele Comisiei Europene salută formarea noului Guvern şi a subliniat necesitatea continuării reformelor, asigurării unei bune funcţionări a instituţiilor statului şi imparţialităţii acestora. Totodată, Jose Manuel Barroso a exprimat sprijinul total al Uniunii Europene pentru agenda europeană a Republicii Moldova, pentru reformele pe care le promovăm", a spus Leancă.

El a reamintit că vizita sa a coincis cu finalizarea negocierilor pe marginea Acordului de asociere, cît şi a Acordului privind crearea zonei de liber schimb.

"Am convenit să salutăm finalizarea negocierilor pe 25 iunie, la Luxemburg. Acum este important să ne axăm pe următoarele aspecte, parafarea şi, ulterior, semnarea", a spus Iurie Leancă.

Vorbind despre perspectivele de semnare, premierul a menţionat că obiectivul Guvernului este de a semna şi aplica Acordurile sus-menţionate pe parcursul mandatului actual al Comisiei Europene, cu care au fost iniţiate negocierile, cel tîrziu la finele anului 2014.

Aspectele cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost analizate şi în cadrul întrevederii premierului cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate. Oficialul şi-a exprimat convingerea că ţara noastră va reuşi să obţină obiectivele propuse şi a reiterat sprijinul total al Comisiei Europene în acest sens.

Iurie Leancă s-a referit la acordurile semnate împreună cu Stefan Fule – Acordul de finanţare privind Programul de suport bugetar în domeniul justiţiei şi Acordul privind Programul suport pentru implementarea acordurilor curente şi noi între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, reprezentînd a doua fază a Programului cuprinzător de consolidare a capacităţilor instituţionale.

De asemenea, el a comunicat că în luna octombrie a anului curent, în preajma Summitului de la Vilnius, comisarul european Stefan Fule va vizita Republica Moldova cu prilejul Forului Societăţii Civile, care va fi organizat pentru prima dată în afara Uniunii Europene, la Chişinău. Guenther Oettinger, comisarul european pentru energie, a acceptat să participe la ceremonia de începere a lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni – Iaşi, preconizată să se desfăşoare pe 27 august, de Ziua Independenţei.

Potrivit premierului Leancă, Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne, şi-a exprimat atitudinea pozitivă faţă de procesul de reforme. Comisarul a declarat că, în aproximativ 10 zile, va fi remis Raportul privind rezultatele misiunilor de evaluare a experţilor Uniunii Europene, din februarie – martie 2013.

"Acest raport va indica, pe de o parte, progresul pe care l-am realizat în îndeplinirea atît a primei faze, cît şi fazei a II-a în implementarea cadrului juridic şi, totodată, va indica asupra dificultăţilor pe care urmează să le depăşim. Am constatat sprijinul total al Ceciliei Malmström că, în cazul în care vom reuşi să îndeplinim condiţionalităţile care au mai rămas de realizat, Comisia va anunţa, la Summitul de la Vilnius, că ţara noastră şi-a îndeplinit în linii mari aceste angajamente şi va propune ţărilor membre să examineze posibilitatea ridicării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova", a menţionat Leancă.

Prim-ministrul a comunicat că Cecilia Malmström urmează să efectueze o vizită în Republica Moldova.

De asemenea, în toamna acestui an, la Chişinău va sosi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş. Oficialii au convenit asupra organizării la Chişinău a unei conferinţe cu participarea comisarului, miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi ale Parteneriatului Estic.

"Va fi un exerciţiu extrem de util. Pentru noi este important să fim exact în tendinţele de bază ale dezvoltării agriculturii şi rurale care există acum în Uniunea Europeană, astfel încît să putem avea o industrie competitivă", a adăugat şeful Cabinetului de Miniştri.

Iurie Leancă s-a referit în mod special la întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, ţară care va prelua, din 1 iulie 2013, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, premierul s-a referit la întrevederea cu Didier Reynders, vicepremierul belgian, ministrul Afacerilor Externe, cu care a discutat despre vizitele a trei miniştri de externe din ţările BENELUX, la Chişinău, preconizate pentru luna septembrie curent.

"Va fi o vizită prin care vom putea demonstra mai bine unde sîntem noi, care sînt obiectivele noastre şi, în mod special, să obţinem sprijinul acestor trei ţări", a declarat prim-ministrul.

În cadrul întîlnirii cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au fost discutate aspecte ale cooperării Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică, printre acestea, evacuarea şi distrugerea pesticidelor şi altor substanţe nocive de pe teritoriul Republicii Moldova. Anders Fogh Rasmussen a salutat disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo.

"Este o acţiune prin care putem să demonstrăm că nu sîntem doar consumatori de securitate, dar şi că putem contribui, pe măsura resurselor noastre modeste, la stabilizarea securităţii regionale", a subliniat Iurie Leancă.
 
noi.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *