Leancă vrea EXCLUDEREA articolui 13 din Constituția R. Moldova ce vizează DENUMIREA LIMBII OFICIALE
Leancă declară că „denumirea limbii în Constituţie este, bineînţeles, un lucru important. În alte ţări însă nu e specificată, ar putea fi o soluţie şi pentru noi asta”. Leancă susține că în Moldova vorbim limba română și că, în acest sens, Eminescu demult a pus punctul pe „i”.
„Este mult mai importantă predarea limbii române în şcoli, inclusiv în cele bilingve, unde avem mari probleme”, spune premierul precizând că autoritățile de la Chișinău ar putea recurge la simplificarea curriculei şcolare. „Ideal ar fi să facem acest lucru împreună cu Bucureştiul, cu Academia de Ştiinţe şi Ministerul Educaţiei din România”, opinează Leancă.
„Copiii sunt nevoiţi să înveţe lucruri atât de complexe, pe care le uită chiar a doua zi. Pe de altă parte, mulţi copiii de la ţară nu ştiu în continuare ce înseamnă ghidon, de exemplu. Cuvinte pe care şcoala ar trebui să-i înveţe. E timpul să facem un exerciţiu profund în acest sens, de simplificare, pe de o parte, şi, pe de alta, să ne îngrijim mult mai mult de felul în care vorbim limba”, susține premierul în interviul citat.
În prezent, limba moldovenească, potrivit Constituției, este denumirea limbii oficiale a R. Moldova.
Sursa: hotnews.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!