Sănătate

Legătura dintre psihoză și COVID-19

De cele mai multe ori tindem să ne gândim că noul coronavirus se manifestă doar fizic, dar există dovezi care arată cât de mult acesta ne poate afecta mintea. Complicațiile neurologice, precum pierderea gustului și mirosului, vin la pachet și cu o posibilă legătură între COVID-19 și psihoză.

Medicii din întreaga lumea au raportat simptome psihotice în rândul unui număr mic de pacienți care au fost infectați cu SARS-CoV-2, informează New York Times. Mai exact, este vorba de episoade individuale de psihoză, dar nu există dovezi care să susțină că noul coronavirus cauzează psihoza. Este pur și simplu o asociere medicală pe care specialiștii au observat-o.

”Cred că este îngrijorător pentru că atunci când vezi și citești, apar tot mai multe cazuri raportate”, spune Mason Chacko, profesor de psihiatrie al departamentului de psihiatrie de la Spitalul Universitar Stony Brook din New York.

Ca autor al acestui raport, Dr. Chacko vorbește despre acest fenomen. Acesta descrie un bărbat de 52 de ani care a crezut că el este cauza pentru care a început pandemia de coronavirus și ale cărui gânduri paranoice au dus la gânduri sinucigașe. Deși două teste COVID au ieșit negative, în urma analizelor de sânge s-au găsit markeri inflamatori. Mai târziu, s-a aflat că are anticorpi de COVID-19, sugerând că a intrat în contact cu virusul. Psihoza bărbatului a fost tratată cu succes în urma unui amestec medicamentos și a terapiei electroconclusive, dar cazul lui și al altora ridică întrebări importante legate de potențialul impact pe care virusul COVID-19 îl poate avea asupra creierului.

Majoritatea cazurilor de psihoză post-COVID au fost raportate în rândul persoanelor din grupele de vârstă 30, 40 și 50 de ani, scrie Times. Interesant este că evenimentele psihotice nu au fost asociate severității simptomelor fizice produse de COVID.

Psihoză: ce este?
În general psihoza este caracterizată de ruperea de realitate. Atunci când un pacient are un episod psihotice, acesta poate determina cu greu ce este real și ce nu. Unele persoane se confruntă cu halucinații, în timp ce altele pot auzi voci, pot vedea lucruri care ele nu sunt prezente sau pot experimenta senzații ciudate. Un alt raport publicat în Neuroscience Letters prezintă 42 de cazuri de psihoză raportate în rândul pacienților infectați cu COVID-19 și se examinează posibilele cauze.

”Există numeroase dovezi care sugerează că expunerea la infecții, în special la virusuri este asociat cu dezvoltarea de boală psihotică”, spune pentru Health autorul sutdiului, Cameron J. Watson, de la Universitatea Queen Mary din Londra. 

csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *