Actualitate

„Libertatea presei” / Maia Sandu a promulgat legea care duce Teleradio-Moldova sub controlul deputaților din PAS

Președinta Maia Sandu a promulgat luni legea care readuce compania publică Teleradio Moldova sub controlul direct al Parlamentului, dominat în prezent de partidul ei, PAS. Legea promovată de majoritatea parlamentară presupune excluderea concursului pentru selectarea directorului companiei Teleradio-Moldova, urmând să-l desemneze legislativul, la propunerea unui nou Consiliu de Supraveghere. Componența acestui consiliu ar urma și ea să fie aprobată de Parliament.

Inițiativa trecerii TRM de sub controlul Consiliului Coordonator al Audiovizualului sub cea a Parlamentului a fost criticată de opoziția politică de la Chișinău și de unii activiști pentru libertatea presei. Proiectul de lege a fost criticat și de membrii Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) și de Centrul Național Anticorupție (CNA). Astfel, președinta CCA, Ala Ursu-Antoci, a numit intenția guvernării drept o decizie prin care „se atentează foarte grav la mass-media din Republica Moldova”. Acesta a fost susținută și de alți membri ai Consiliului, care consideră inițiativa deputaților PAS drept una prin care s-ar încerca instaurarea „unei cenzuri ideologice și politice”.

Critici dure asupra proiectului de lege au venit și din partea CNA, care în avizul său asupra proiectului de lege a menționat că „amendamentele propuse nu corelează cu standardele anticorupție naționale și internaționale”. Proiectul a fost susținut cu votul „pentru” a 56 de deputați.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *