Internațional

Liderul de la Kiev îi va oferi cadou lui Biden un steag ucrainean semnat de soldații de pe prima linie a frontului. De ce este atât de importantă vizita-surpriză a lui Zelenski în SUA

Un soldat ucrainean i-a prezentat marți, 20 decembrie, președintelui Volodimir Zelenski un steag semnat de trupele de pe front, ca un cadou pentru președintele SUA, Joe Biden și Congresul SUA, în semn de mulțumire pentru armele care le-au fost trimise, scrie CNN, într-o amplă analiză a semnificațiilor vizitei liderului ucrainean la Washington.

Soldatul, al cărui nume nu este cunoscut, a fost văzut într-o înregistrare video înmânându-i steagul liderului de la Kiev în orașul Bahmut, spunând că este un cadou „pentru frații noștri din SUA”. Vă rugăm să le transmiteți. Vă mulțumim”.

„Băieții mi-au dat minunatul nostru steag cu semnăturile lor scrise pe el pentru a-l înmâna”, a declarat liderul de la Kiev reporterilor care călătoreau cu el.

„Situația noastră este grea. Inamicul își mărește numărul de trupe, dar băieții noștri sunt mai curajoși. Avem nevoie de arme mai puternice. Vom transmite recunoștința băieților noștri Congresului și președintelui SUA pentru sprijinul lor, dar [sprijinul] nu este suficient”.

Vizita lui președintelui ucrainean pe linia frontului din estul Ucrainei a avut loc cu o zi înainte ca el să plece într-o vizită surpriză la Washington, unde Biden este așteptat să anunțe că va trimite Ucrainei asistență suplimentară de securitate în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare aeriană Patriot. Cei doi vor convoca o conferință de presă la Casa Albă înainte ca Zelenski să se adreseze membrilor Congresului la Capitoliu, la o oră de maximă audiență, potrivit sursei ciatte.

De ce este atât de importantă vizita surpriză a lui Zelenski în SUA

Vizita de miercuri a președintelui Volodimir Zelenski la Casa Albă va consolida în mod simbolic rolul Americii ca arsenal al democrației în războiul acerb pentru supraviețuirea Ucrainei, potrivit unei analize CNN.

Faptul că prima sa deplasare în afara Ucrainei de la invazia rusă din luna februarie este în Statele Unite va evidenția, de asemenea, rolul istoric al Joe Biden în revigorarea alianței occidentale care a ținut Uniunea Sovietică la distanță și care acum contracarează noul expansionism al Moscovei într-un război efectiv prin procură între superputerile nucleare.

Sosirea lui Volodimir Zelenski va atrage ecouri emoționante ale sosirii premierului britanic Winston Churchill la Washington, joi, în urmă cu 81 de ani, la câteva zile după atacul japonez asupra Pearl Harbor. Acea vizită de Crăciun a cimentat alianța care avea să câștige cel de-al Doilea Război Mondial și să construiască lumea democratică de după război.

Zelenski a comparat rezistența națiunii sale împotriva Rusiei cu sfidarea solitară a Marii Britanii față de naziști în zilele de dinaintea intrării SUA în cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui discurs video adresat Parlamentului britanic la începutul acestui an, iar sosirea sa în capitala SUA va accentua paralelele cu întâlnirea anterioară dintre Churchill și președintele Franklin Roosevelt.

Vizita sa se desfășoară pe fondul unei securități extraordinare. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nici măcar nu a confirmat primele informații potrivit cărora îl va primi pe Zelenski la Capitoliul SUA, într-o încheiere neașteptată a mandatului său de președinte, spunând marți seara: „Nu știm încă. Pur și simplu nu știm”.

O recepție la Casa Albă pentru președintele Zelenski va fi mai presus de toate un semn inconfundabil al sprijinului SUA și al Occidentului pentru lupta Ucrainei împotriva lui Putin, care spune că țara nu are dreptul să existe. Războiul exemplifică ceea ce Biden a încadrat ca fiind o luptă globală între democrație și totalitarism, pe care a pus-o în centrul politicii sale externe.

Reprezentantul democrat Ruben Gallego din Arizona, care a vizitat Ucraina la începutul acestei luni, a declarat în cadrul emisiunii „AC360” de la CNN că Volodimir Zelenski a venit la Washington cu o misiune specifică.

„Ceea ce încearcă el să facă este să stabilească o corelație directă între sprijinul nostru și supraviețuirea și susținerea și viitoarea victorie a Ucrainei”, a declarat Gallego, membru al Comisiei pentru servicii armate.

Zelenski va primi un ajutor militar masiv din partea SUA

În timpul vizitei, Biden va anunța un ajutor suplimentar de securitate pentru Ucraina în valoare de 1,8 miliarde de dolari, iar sistemele de rachete Patriot, atât de râvnite, vor face parte din acest pachet, a declarat un oficial american. Washingtonul intenționează, de asemenea, să trimită Ucrainei kituri de bombe de precizie pentru a transforma munițiile mai puțin sofisticate în „bombe inteligente” care ar putea să o ajute să țintească liniile defensive rusești, au declarat surse pentru echipa Pentagonului de la CNN.

De asemenea, vizita lui Volodimir Zelenski are loc în condițiile în care Congresul este pe cale să semneze un alt ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații din NATO, adâncind angajamentul care a ajutat forțele Kievului să impună un preț neașteptat de sângeros forțelor lui Putin.

Decizia privind Patriots, care ar satisface o cerere de lungă durată a Ucrainei, reflectă un proces american de adaptare a ajutorului său la schimbarea strategiei Rusiei. Sistemul ar ajuta Kievul să contracareze mai bine atacurile brutale cu rachete ale Rusiei asupra orașelor și instalațiilor de electricitate, pe care aceasta le-a organizat într-o încercare eficientă de a folosi ca armă vremea aspră de iarnă pentru a înfrânge voința civililor ucraineni.

Întâlnirea dintre Biden și Zelenski, care au vorbit de mai multe ori prin telefon și legături video, dar nu s-au întâlnit în persoană de la invazie, are loc într-un moment vital al războiului. De luni de zile, Biden a calibrat cu prudență livrările de arme și sisteme de armament din partea SUA într-un mod menit să salveze Ucraina, dar să evite escaladarea conflictului într-o confruntare directă dezastruoasă între NATO și Rusia. El a respins, de exemplu, apelurile ucrainene pentru ca Occidentul să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării. Patriots – un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune – ar reprezenta cea mai adâncă imersiune a SUA în conflict de până acum.

Fostul comandant suprem aliat al NATO în Europa, Wesley Clark, a declarat că deplasarea lui Zelenski reflectă un moment critic în care destinul unui război pe care Ucraina nu îl poate câștiga fără sprijinul actualizat al SUA ar putea fi decis înainte ca Rusia să se regrupeze.

„Aceasta este o fereastră de oportunitate pentru Ucraina și, de asemenea, o fereastră de pericol”, a declarat Clark.

„Rusia este slabă, (dar) Rusia va fi mai puternică. Aceasta este o perioadă în care Statele Unite trebuie să acorde sprijin. (…) Aceasta este fereastra, președintele Zelenski știe acest lucru – dacă va învinge, cu sprijinul SUA, agresiunea rusă în Ucraina”, a spus Clark.

„Așteptați până la vară și va fi un cu totul alt câmp de luptă”.

Cum va răspunde Putin la vizita lui Zelenski?

Dar natura extrem de publică a vizitei lui Zelenski și anunțul așteptat cu privire la sistemele Patriot riscă, de asemenea, să îl provoace și mai mult pe Putin, în momentul în care acesta semnalează că, oricât de dezastruos a fost războiul pentru trupele rusești, el este la Kremlin pe termen lung, mizând pe faptul că angajamentul Occidentului se va diminua în cele din urmă.

Vizita sa în Congres va juca un rol, de asemenea, în cadrul unei dezbateri din ce în ce mai importante la Capitoliu cu privire la ajutorul pentru Ucraina, republicanii urmând să preia majoritatea în Camera Reprezentanților în noul an. Unii membri pro-Donald Trump, care vor avea o influență semnificativă în cadrul subțirei majorități republicane, au avertizat că miliardele de dolari în numerar din SUA care au fost trimise în Ucraina ar trebui să fie în schimb destinate consolidării frontierei sudice a SUA, în contextul în care se așteaptă un val de noi migranți în câteva zile.

Conștient de presiunea din partea flancului său drept, posibilul viitor președinte al Parlamentului, reprezentantul republican Kevin McCarthy din California, a avertizat că Ucraina nu trebuie să se aștepte la un „cec în alb” din partea noii Camere.

Călătoria de dinaintea Crăciunului a lui Zelenski promite să fie cea mai mare lovitură de relații publice de până acum pentru fostul actor devenit președinte, care a apelat cu iscusință la istoria și mitologia patriotică a națiunilor occidentale într-o serie de discursuri video adresate legislatorilor din Kievul devastat de război.

În martie, de exemplu, Zelenski a evocat Muntele Rushmore și discursul „Am un vis” al lui Martin Luther King Jr. în timpul unui discurs virtual adresat Congresului.

„Amintiți-vă de Pearl Harbor, dimineața teribilă din 7 decembrie 1941, când cerul vostru era negru din cauza avioanelor care vă atacau. Amintiți-vă”, a spus Zelenski. „Amintiți-vă de 11 septembrie, o zi teribilă din 2001, când răul a încercat să vă transforme orașele, teritorii independente, în câmpuri de luptă. Când oameni nevinovați au fost atacați, atacați din aer, așa cum nimeni altcineva nu se aștepta, nu ați putut opri acest lucru. Țara noastră trăiește același lucru în fiecare zi”.

Pe urmele lui Churchill

Când Zelenski va ajunge la Washington, s-ar putea să aibă aceeași revelație pe care a avut-o Churchill deasupra luminilor strălucitoare ale capitalei de Crăciun, după luni de zile petrecute în întunericul în care a fost ținut în bezna raidurilor aeriene de acasă.

Liderul britanic din timpul războiului a navigat spre Statele Unite la bordul HMS Duke of York, ferindu-se de submarine în Atlanticul iernii și a luat un avion de pe coasta Virginiei până la Washington, unde a fost întâmpinat la 22 decembrie 1941 de președintele Franklin Roosevelt înainte de conferința lor de presă comună din ziua următoare.

Pe parcursul mai multor zile de brainstorming și întâlniri – alimentate de regimul lui Churchill de sherry la micul dejun, scotch și sucuri la prânz, șampanie seara și un vârf de brandy vechi de 90 de ani înainte de culcare – cei doi lideri au pus la cale înfrângerea Germaniei naziste și a Japoniei imperiale și au pus bazele alianței occidentale pe care Biden a revigorat-o prin sprijinul său pentru Ucraina.

Churchill, care tânjea de luni de zile după implicarea SUA în cel de-al Doilea Război Mondial și care știa că aceasta era cheia pentru a-l învinge pe Adolf Hitler, a declarat în timpul vizitei sale: „Petrec această aniversare și acest festival departe de țara mea, departe de familia mea, și totuși nu pot spune cu sinceritate că mă simt departe de casă”.

Volodimir Zelenski va avea parte cu siguranță de o astfel de primire ca un erou și va spera că sprijinul suplimentar al SUA va însemna că Washingtonul a „scos cu adevărat sabia pentru libertate și a aruncat teaca”, așa cum spunea Churchill despre administrația Roosevelt în discursul său din Congres din 26 decembrie 1941.

Este probabil ca liderul ucrainean să aprecieze paralelele istorice. El a parafrazat unul dintre cele mai faimoase discursuri din timpul războiului ale lui Churchill într-un discurs emoționant adresat membrilor parlamentului britanic în luna martie.

„Nu ne vom preda, nu vom pierde, vom merge până la capăt”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *