Lipsiţi de cultura băutului
E un obicei pe care îl respectă cu sfințenie participanții la masa tradițională. Într-o ţară sfâşiată de regimuri separatiste, o ţară care trecuse prin război acum cinci ani, cum este Georgia, în mod firesc, pacea e lucru cel mai dorit. Tamada este cel care conduce festinul şi spune tosturi. E datoria lui să amintească mesenilor pentru ce beau: pentru sănătate, părinţi, prieteni, strămoşi, dragoste etc. Dacă cineva vrea să spună un toast, atunci trebuie să se apropie de tamada şi să-i ceară permisiunea. Nimeni nu pune gura pe pahar, înainte ca toastul să fie rostit. Din acest motiv, masa tradiţională georgiană durează câteva ore, timp în care se bea mult vin şi se discută mult. Nu ştiu ce ziar american iarăşi a făcut un top în care Republica Moldova figurează ca statul unde se bea cel mai mult alcool din lume. Nu mă apuc să combat acest stereotip plictisitor, dar făcând o paralelă cu Georgia, îmi dau seama ce lipseşte sau ce a dispărut la noi. Oamenii noştri „gospodari”nu ştiu să bea. Nu au cultura consumului de vin. Se îmbată doar ca porcii în fiecare toamnă cu tulburel, ducându-ne astfel vestea de cei mai mari băutori din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!