Actualitate

Lista rușinii. Gheorghe Dinu Socotar (PSD România) a votat pentru întoarcerea delegației ruse în APCE

Rezoluția a fost sprijinită în totalitate și de delegații din Austria, Azerbaidjan, Cipru, Spania, Islanda, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Slovacia, Serbia, San Marino și Turcia.

Armenia, Belgia, Elveția, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Finlanda, Croația, Liechtenstein, Moldova, România și Țările de Jos au sprijinit parțial întoarcerea delegației ruse. La vot au participat doar doi parlamentari români, Gheorghe Dinu Socotar (PSD) și Iulian Bulai (ALDE), primul votând în favoarea întarcerii delegatiei ruse.

Totodata, în favoarea Rusiei au votat si moldovenii Andrei Năstase (ACUM) si Vlad Batrincea (Partidul Socialistilor).

Ucraina și Georgia s-au opus în întregime. De asemenea, împotriva acestei decizii s-au exprimat majoritatea delegaților din Polonia, Lituania, Letonia, Marea Britanie, Estonia și Suedia.

În general, întoarcerea delegației ruse a fost susținută de 118 delegați în APCE, 62 au fost împotrivă, 10 s-au abținut.

Reamintim că, în noaptea de 25 iunie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză instituţională în relaţia cu Moscova, informează AFP.

După 4 ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au acceptat în cele din urmă, spre marea dezamăgire a Ucrainei, ca Rusia să poată să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi.

Acest vot ar urma să permită Rusiei să participe miercuri la alegerea secretarului general al organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului.

Sancţionată pentru anexarea peninsulei Crimeea, delegaţia rusă la APCE s-a văzut lipsită în 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat boicotând APCE apoi, din 2017, a încetat să îşi plătească contribuţia anuală la bugetul Consiliului Europei.

Dorind să obţină garanţia că nu va mai fi sancţionată, Rusia a ameninţat că va părăsi pur şi simplu organizaţia, ceea ce ar fi reprezentat o premieră şi i-ar fi privat pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a face recurs pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organul juridic al Consiliului Europei.

O situaţie extremă pe care majoritatea statelor a dorit să o evite, chiar dacă ţări precum Ucraina, susţinută de statele baltice şi Marea Britanie, consideră că redeschiderea porţilor Rusiei este comparabilă cu o primă breşă în sancţiunile pe care Occidentul le-a impus Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea.

CITEȘTE ȘI Deputatul Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

CITEȘTE ȘI Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *