Internațional

Liz Truss, fost premier britanic, trebuie să plătească 12.000 de lire pentru că a folosit o vilă de protocol: Ar fi plecat și cu halatele de baie

Liz Truss contestă un proiect guvernamental referitor la utilizarea casei de la țară la care a avut acces în calitate de ministru de externe.

Fostului prim-ministru conservator i s-a cerut să achite o factură de aproximativ 12.000 de lire sterline pentru costurile suportate la Chevening House din Kent, informează BBC.

Nota de plată acoperă perioada anului trecut, când Truss a candidat la șefia Partidului Conservator. Guvernul a declarat că este o chestiune care ține de Chevening Trust.

Truss era ministru de externe când a folosit Chevening House în luna august 2022, în timp ce se pregătea pentru putere în timpul competiției pentru conducerea conservatoare.

Membrii Partidului Conservator au ales-o pe Truss să fie lider în septembrie anul trecut, dar guvernul ei s-a prăbușit în 45 de zile după ce mini-bugetul ei de reducere a impozitelor a speriat piețele financiare.

Chevening, o casă de țară de 115 camere, clasificată de gradul I, a fost lăsată națiunii de către al 7-lea conte Stanhope după moartea acestuia în 1967.

De atunci, premierul a fost cel care a decis cine folosește Chevening, beneficiarul obișnuit fiind ministrul de externe.

BBC a fost informat că nota de plată a lui Truss pentru Chevening – care a fost raportată pentru prima dată de ziarul Mail on Sunday – acoperă obiecte lipsă, inclusiv halate de baie, pe care este fericită să plătească pentru a le înlocui.

Dar fostul prim-ministru susține că cea mai mare parte a facturii se referă la utilizarea Chevening pentru afaceri guvernamentale, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie răspunzătoare pentru cea mai mare parte a facturii.

Apropiații lui Truss au subliniat că aceasta va justifica toate cheltuielile personale efectuate.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: “Costurile și finanțările legate de Chevening House sunt o chestiune care ține de Chevening Trust”.

Iar ”acolo unde este cazul”, guvernul a declarat că lucrează îndeaproape cu Chevening Trust ”pentru a se asigura că costurile suportate sunt alocate în mod corespunzător”.

Regulamentul ministerial prevede că ”în cazul în care miniștrii organizează petreceri sau evenimente personale în reședințele [oficiale], acest lucru ar trebui să se facă pe cheltuiala lor sau a partidului, fără ca vreun cost să fie suportat de către bugetul public”.

Un purtător de cuvânt al dnei Truss a declarat: ”Liz a plătit întotdeauna pentru costurile invitaților săi personali la Chevening”.

”Cea mai recentă factură conține un amestec de costuri pentru ea personal și costuri pentru afaceri oficiale ale guvernului cu funcționari publici, inclusiv [secretarul de cabinet] Simon Case și înalți funcționari din alte departamente care s-au întâlnit la Chevening în timpul pregătirilor de tranziție.

”Acestea din urmă constituie cea mai mare parte a facturii. Ar fi fost nepotrivit ca ea să plătească costurile pentru oficiali, deoarece ar fi încălcat Codul funcției publice ca funcționarii publici să accepte ospitalitate în timpul campaniei de conducere. Prin urmare, ea a cerut ca acest lucru să fie facturat separat”.

Truss este încă deputat și și-a petrecut o parte din timp ținând discursuri despre filozofia sa economică de când a părăsit funcția, ultimul registru de interese pentru deputați arătând că a primit 65.000 de lire sterline pentru un singur discurs.

Truss – prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istorie – a susținut că guvernul său a fost parțial doborât de ceea ce ea a numit ”establishmentul economic de stânga”.

Ea a exclus posibilitatea de a candida din nou la funcția de prim-ministru, dar intenționează să candideze din nou ca deputat pentru South West Norfolk la următoarele alegeri generale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *