Moldova

Locuitorii din Sudul Moldovei cer anularea deciziei de acordare a autonomiei Găgăuziei

Vă aducem la cunoștință, în numele locuitorilor din raionul Vulcănești, că noi ne-am adresat către Parlamentul R. Moldova cu rugămintea de a revizui Legea privind Autonomia Găgăuziei.

Toți cunosc că, în prezent, situația din așa-zisă autonomie a noastră nu satisface pe majoritatea locuitorilor ei. Noi ne-am convins că crearea autonomiei a înrăutățit starea economică, politică și socială în sudul țării și considerăm că cea mai bună formă de administrare este – raionul național găgăuz cu centrul la Comrat în componența R. Moldova.

Astfel vor dispărea toate neconcordanțele apărute, iar legile R Moldova vor fi valabile pe tot teritoriul din sud.

Stimate președinte al Parlamentului, stimați deputați!

În legătură cu desfășurarea evenimentelor din Autonomia Găgăuză, siliți de instinctul patriotic față de țara în care trăim și tentativa unor lideri de la Comrat în frunte cu Formuzal de a ne separa de țară, facem următoarea declarație:

Opriți separatismul!

Manipulați de Federația Rusă și unele formațiuni politice proruse din Moldova, conducerea de la Comrat promovează o politică anticonstituțională și antistatală. Asta duce la destabilizarea situației politice în partea de sud a țării. Majoritatea populației: români/moldoveni, bulgari, ucraineni, ruși nu împărtășesc mofturile lui Formuzal și a acoliților lor de la Chișinău care conduc populația spre hăul dezordinii și a neîncrederii față de conducerea centrală a țării. Atragem atenția că de la începutul formării acestei autonomii, care s-a constituit cu încălcări grave ale Constituției și a regulilor internaționale cu privire la autonomie, Comratul aduce mari dureri de cap Chișinăului. Noi, poporul, eram mici, pe noi nimeni nu ne asculta. Totul hotăra Snegur și parlamentul agro-comunisto-interfrontist. Astăzi rezultatele le vedem cu toții.

Rușine. După 20 de ani de independență, avem în vârful puterii politicieni de doi bani cărora încă nu le-a venit mintea la loc nici în secolul al XXI-lea. Și tot ei apar aproape zilnic la emisiuni televizate dând dovadă de lipsă de demnitate, patriotism și bunul simț. Suntem convinși că dacă fostul președinte Snegur înainte de a iscăli proiectul Autonomiei Găgăuze citea mai atent Constituția, art. 1, și se lămurea cu dicționarul ca să se descurce în cuvintele „indivizibil” și „populație compactă”, se putea de evitat sfâșierea țării, cu atât mai mult că satele găgăuze, în majoritate cu populație mixtă, nu alcătuiesc teritoriu compact, dar sunt împrăștiate printre satele moldovenești/românești, bulgare, ucrainene.
Puzderia de partide și partiduțe nu promovează o politică de consolidare a societății, responsabilității față de popor. Mai mult, în zare ne mai paște o prostie: toate formațiunile politice ar putea fi finanțate din buget, formațiuni care în mare parte sunt contra statului, contra vectorului european, scuipă pe valorile noastre naționale. Reiese că noi trebuie din munca noastră să-i plătim pe ei. Bravo. Și mai dorim ca în țară să fie liniște?

Reieșind din toate acestea noi cerem:

– Ca parlamentul să revadă legea cu privire la Autonomia Găgăuziei;

– Să fie trași la răspundere toți acei care promovează separatismul și împing țara spre destabilizare politică;

– Să se revină la forma de administrare – la județe; cea mai potrivită formă de administrare a găgăuzilor este raionul/județul național găgăuz cu centrul la Comrat;

– Să se renunțe la ideea finanțării partidelor politice din bugetul statului;

– Să fie date jos portretele lui Formuzal și Dudoglo de pe clădirile din orașul Vulcănești – cu chemări anticonstituționale și provocatoare;

– Până la sfârșitul mandatului parlamentul să revadă acele articole din Constituție care se cer demult revăzute: cu privire la împărțirea administrativă, cu privire la limba de stat, și la autonomia găgăuză.

Semnează un grup de cetățeni din Vulcănești:
Chiscov I, Topal V, Galanji

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *