Locuitorii Luganskului stau de o lună de zile fără curent electric
”Zilnic sunt demolate case și alte imobile, ca urmare tirurilor permanente din partea separatiștilor. Operațiunile militare continuă în regiune”, precizează agenția de presă.
Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a estimat miercuri că refacerea părții de est a Ucrainei, devastată de conflictul cu separatiștii proruși, va costa Kievul cel puțin opt miliarde de dolari.
Pe de altă parte, Fondul Monter Internaţional a avertizat marţi, 2 august, că programul de salvare a Ucrainei, în valoare de 17 miliarde de dolari, este expus unor riscuri în creştere şi ar putea fi insuficient, având în vedere luptele care au loc în estul industrial al ţării.
Fondul a aprobat Ucrainei, în luna aprilie, o linie de finanţare în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui program de ajutor occidental de 27 de miliarde de dolari.
Furnizarea ajutorului din partea FMI depinde de aplicarea de către Ucraina a unui program de reforme draconice şi nepopulare, precum reducerea cheltuielilor publice şi majorarea preţului gazelor.
FMI a aprobat vineri furnizarea celei de-a doua tranşe de ajutor, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, dar a notat că luptele din estul Ucrainei au făcut ca autorităţile cde la Kiev să nu poată respecta toate angajamentele asumate.
"Mediul economic a devenit mult mai dificil decât în momentul aprobării programului", a spus Thomsen.
El a menţionat între riscuri luptele din estul ţării cu separatiştii proruşi, dar şi conflictul cu Rusia privind preţul gazelor, care va înrăutăţi situaţia în timpul iernii.
FMI anticipează că economia Ucrainei se va contracta în acest an cu 6,5%, iar inflaţia va atinge 19%.
Luptele dintre forţele ucrainene şi pro-ruşi au loc în bazinul carbonifer Donbass, centrul industrial al ţării care asigură 15% din PIB.
În regiunile Doneţk şi Lugansk, FMI prognozează în acest an o contracţie economică de 15%-20% din PIB.