Timpul Local

Luna

Luna este singurul satelit natural al Pamantului, care se afla la o distanta de circa 384.403 km de Terra. Luna, denumita si astrul noptii, nu este vizibila pe cer doar noaptea, ci si in timpul zilei, uneori. Exista, de asemenea, zile in care Luna si Soarele rasar in acelasi timp, cei doi astri fiind vizibili pe cer concomitent. Ca obiect ceresc, Luna este cunoscuta sub numele de Selena.

Daca privim cu atentie Luna, putem observa cu ochiul liber anumite pete pe suprafata acesteia. Ele sunt cratere formate in urma ciocnirii cu meteoriti.Multe dintre craterele de pe Luna sunt incercuite de linii transparente, numite raze. Acestea s-au format, la randul lor, din noroiul aruncat la caderea meteoritilor.Pe suprafata Lunii exista o multime de pete intunecate. Acestea sunt zone netede, formate din lava rezultata in urma eruptiei vulcanilor, lava care s-a racit si a devenit solida. De pe Pamant, aceste suprafete netede par a fi foarte mari.

Aspectul Lunii este asemanator unui desert pustiu. Temperatura de pe Luna variaza foarte mult in functie de Soare. Astfel, cand acesta straluceste, temperaturile sunt mari, iar cand nu straluceste este foarte frig.Atmosfera Pamantului, de exemplu, functioneaza ca un acoperis, iar noaptea previne pierderea caldurii. Luna nu are o astfel de atmosfera protectoare. Razele Soarelui fac ca temperatura sa ajunga, pe Luna, la +123 grade Celsius, iar cand Soarele nu o lumineaza, temperaturile pot scadea la -123 grade Celsius.

Suprafata Lunii este foarte muntoasa. Cel mai inalt lant muntos a fost denumit de astronomi Lantul Apeninilor. Unul dintre varfurile sale este aproape la fel de inalt ca Muntele Everest, cel mai inalt varf muntos de pe Pamant.Luna este singurul corp ceresc pe care omul a reusit sa puna piciorul, in ciuda atractiei gravitationale de aici, de sase ori mai mica decat a Pamantului. Acest lucru face ca un om care pe Pamant are 80 de kilograme sa cantareasca pe Luna doar cateva kilograme.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *