(Lupta bandiților pentru Sovietul Suprem) Alegerile în Transnistria, o imitare a procesului de votare
În aceeași zi vor fi aleși deputații în Sovietul Suprem, primarii din localități și liderii centrelor raionale. Comparativ cu alte scrutine, acesta pare să fie cu cele mai mari încălcări și intimidări. În ce condiții decurg aceste alegeri și care sunt jucătorii principali vom afla de la un fost deținut politic al regimului din stânga Nistrului.
Serghei Ilicenco este jurnalist independent, din care cauză a fost deținut politic al regimului transnistrean. El a fost reținut la începutul acestui an de reprezentanții KGB-ului din regiune pentru că a filmat o manifestație din Tiraspol, în cadrul căreia oamenii protestau împotriva măsurilor de austeritate a liderului separatist Evghenii Șevciuk. După câteva luni de închisoare, datorită eforturilor din Moldova, Ucraina și a organismelor internaționale, jurnalistul a reușit să iasă la libertate, și a părăsit regiunea în care a lucrat ultimii 13 ani. În interviul ce urmează vom încerca să aflăm care sunt taberele care luptă pentru dreptul la manipulare a oamenilor din stânga Nistrului.
– În timpul ultimei campanii electorale s-a simțit influența Rusiei la fel ca în celelalte scrutine?
– Ultimul scrutin din regiunea Transnistreană nu a prea interesat pe cei de la Kremlin, deși lozinca „Rusia ne va ajuta” era prezentată electoratului la orice colț. În realitate însă, Federația Rusă și-a pierdut interesul față de Transnistria. Deși, inițial au fost create câteva scheme de a folosit regiunea separatistă în interesul diverselor agenții, până în final, nici una dintre acestea nu a funcționat. Analiștii politici care au fost angajați cu un scop bine determinat, nu au fost din partea Rusiei. Acești jucători au fost creați de regimul separatist care au manipulat alegătorii în masă cu ajutorul presei. De această dată sesizăm că nu sunt candidați susținuți de Kremlin. Totuși, promisiunile tuturor sunt la fel de populiste. Acești jucători au activat cu gândul la nostalgia după anii Uniunii Sovietice – ținând cont de vârsta și caracteristicile mentale ale regiunii.
– Care candidat este cel mai popular din regiune și ce șanse de câștig are?
– Nu a fost identificat un candidat care s-ar bucura excesiv de popularitate. Acum în Transnistria se duce o luptă pentru resurse, iar principalii jucători sunt cei din echipa lui Șevciuk – bandiții simpli și bandiți din forțele de securitate. Această simbioză este compusă din criminali, contrabandiști și „apărători ai legii”, „vameși” și cei care apără interesele holdingul Sheriff. Cei din holding – sunt în principiu aceiași bandiți și contrabandiști care au prins rădăcini și au reușit între timp să își legalizeze afacerile ilegale.
– Cât de transparent s-a desfășurat campania electorală și care sunt șansele ca aceste alegeri să fie considerate libere și corecte?
– Campania electorală a avut loc sub o presiune puternică din partea așa-zisului minister de interne din Transnistria și a KGB-ului. Vreau să subliniez că acestea nu sunt alegeri, ci o imitare o procesului de votare. Nu există un proces transparent al acestei politici publice, care ar include o luptă adevărată pentru voturile oamenilor, ci este doar o imitație birocratică.
– Cum se explică faptul că Igor Smirnov, fostul lider al regiunii nu este pe liste, deși era clar că va candida?
– Este cert că fostul lider Igor Smirnov nu va apărea la orizont. El deja are o vârstă înaintată de 74 de ani și ar trebui să se odihnească. Dar, să nu uităm că fostul lider separatist are o problemă. Acesta nu are unde să plece din Transnistria, or cam peste tot are deschise dosare penale. În anul 2004, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova. În acest context, Smirnov stă cuminte la locul său și va apărea pe lângă Șevciuk, doar la comanda acestuia. Iată și răsplata lui Smirnov pentru viața liniștită de care are parte acum.
– Ce schimbări pot apărea pe scena politica din Transnistria după ce va fi format un nou Soviet Suprem?
– În Transnistria nu există o scenă politică clară. Sunt doar niște înțelegeri dintre echipa lui Șevciuk și cei care reprezintă interesele holdingului Sheriff. Conducerea Forțelor Armate ar putea influența împărțirea puterii în presupusul stat transnistrean. Iar aceste interese se pornesc de la venituri, chiar și acelea care vin din contrabandă. Totuși, aceste influențe nu sunt atât de pronunțate, formațiunile banditești au o influență mare asupra curenților care schimbă situația din regiune, iar acestea sunt controlate de Șevciuk.
– Care sunt speranțele alegătorilor față de viitorul Soviet Suprem?
– Oamenii din regiune sunt plasați la două extremități: unii sunt indiferenți față de aceste alegeri, iar alții au o speranță disperată că lucrurile se vor îmbunătăți. Și pe baza acestei speranțe, joacă și manipulează actualii candidați. În regiune se simte o atitudine prorusă, dar iarăși aceasta este un rezultat al spălării de creier în masă. În regiune nu există o altă informație.
– Care au fost cele mai mari încălcări depistate în această campanie electorală? Cunoaștem că unii candidați au fost intimidați sau puse piedici în desfășurarea activității în timpul campaniei.
– De această dată încălcări au fost de toate tipurile. Arestări preventive, intimidări, concedieri, chemări repetate în oficiul KGB, o manipulare dură prin intermediul mass-mediei, dosare penale – toate modalitățile de a influența oamenii pe diverse căi. O mare presiune a venit din partea „statului”, care de fapt nu este un stat, ci o bandă care deține regiunea ostatică. Și toate acestea se întâmplă cu complicitatea evidentă a autorităților din Moldova și a organizațiilor internaționale.
– Pe parcursul zilei de 24 și 28 noiembrie, locuitorii care nu se aflau pe teritoriul regiunii vor avea posibilitatea să voteze la comisiile electorale centrale. Care este scopul acestei măsuri?
– Este evident că este încă o oportunitate de a falsifica rezultatele alegerilor. Iar acei interesați au creat toate premisele ca rezultatele să fie cele așteptate. Atât oamenii lui Șevciuk, cât și cei din partea Sheriff vor fi prezenți în fiecare comisie teritorială electorală, la fel și în cea centrală, pentru a-și „desena” rezultate dorite. Să vedem cine pe cine va întrece în cifre. Acest lucru va avea un impact mare asupra alegerilor de duminică. Totodată, se simte o presiune mare asupra alegătorului. Funcționarii publici sunt forțați să ofere în scris un raport pentru cine vor vota și își iau angajamente să fotografieze buletinul de vot. Oamenii sunt intimidați prin concediere și chiar de către KGB-ul transnistrean.
– Vă mulțumesc pentru interviu!