Actualitate

Lupte crâncene în sudul Fâșiei Gaza

Tancurile israeliene şi-au făcut drum duminică spre centrul oraşului Khan Younis, într-un nou impuls major în inima celui mai important oraş din sudul Fâşiei Gaza, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Locuitorii au spus că tancurile au ajuns pe drumul principal nord-sud prin mijlocul Khan Younis, după o luptă intensă în timpul nopţii, care a încetinit înaintarea israeliană dinspre est.

Avioane de război au atacat în zona de la vest de asalt. Aerul bubuia cu zgomotul constant al exploziilor şi coloane groase de fum alb s-au ridicat deasupra oraşului, care adăposteşte sute de mii de civili care au fugit din alte părţi ale enclavei.

Dimineaţa devreme, lângă o secţie de poliţie din centrul oraşului, s-a auzit zgomotul constant al focurilor de mitralieră.

Străzile de acolo erau pustii, în afară de o bătrână şi o fată călare pe un cărucior cu măgari.

”A fost una dintre cele mai îngrozitoare nopţi, rezistenţa a fost foarte puternică, am auzit împuşcături şi explozii care nu s-au oprit ore întregi”, a declarat pentru Reuters un tată a patru copii strămutat din oraşul Gaza şi adăpostit în Khan Younis. El a refuzat să fie identificat de teama represaliilor.

“În Khan Younis, tancurile au ajuns pe strada Jamal Abdel-Nasser, care se află în centrul oraşului. Lunetistii au luat poziţii pe clădirile din zonă”, a spus el.

Israelul a lansat atacul asupra Khan Younis săptămâna aceasta, după ce un armistiţiu s-a prăbuşit, extinzându-şi războiul la sol în jumătatea de sud a Gazei, într-o nouă fază extinsă a campaniei sale de două luni de a elimina militanţii Hamas.

Organizaţiile internaţionale de ajutor spun că acest lucru i-a lăsat pe cei 2,3 milioane de oameni din enclavă fără adăpost.

Pe locul unei case ale lui Khan Younis, care a fost distrusă de bombardamente peste noapte, rudele morţilor pieptănau molozul buimăciţi. Au târât trupul unui bărbat de vârstă mijlocie, într-un tricou galben, de sub zidărie.

”Ne-am spus rugăciunea de noapte şi ne-am culcat, apoi ne-am trezit şi am găsit casa deasupra noastră. Cine mai trăieşte?!. Forţele de apărare civilă au venit şi au salvat pe cine au putut şi asta este ceea ce a mai rămas. Trei etaje deasupra s-au prăbuşit şi oamenii sunt sub ele. Dumnezeu este salvatorul nostru şi stăpânul treburilor noastre. Mama şi tatăl meu, sora şi fratele meu, toţi verii mei.”, a spus Ahmed Abdel Wahab.

ISRAEL RESPINGE INCETAREA FOCULUI

Grupul militant Jihad Islamic, aliat conducătorilor Hamas din Gaza, a declarat că luptătorii săi se luptă cu forţele israeliene în zonă.

Armata israeliană a declarat că a bombardat puţuri subterane de tuneluri în Khan Younis şi a atacat o echipă de oameni înarmaţi palestinieni care pregătesc o ambuscadă, dar nu a spus nimic despre avansarea unui tanc acolo.

Ambele părţi au raportat, de asemenea, lupte grele în nordul Fâşiei Gaza, unde Israelul a declarat anterior că trupele sale au reuşit în mare în misiunea lor luna trecută.

Acolo au răsunat explozii în zori şi coloane de fum puteau fi văzute din Israel.

Israelul a promis că va anihila Hamas, care conduce Gaza din 2007, după ce militanţii au trecut graniţa pe 7 octombrie şi s-au dezlănţuit prin oraşele israeliene, împuşcând familii în casele lor, ucigând 1.200 de oameni şi confiscând 240 de ostatici.

De atunci, autorităţile sanitare din Gaza spun că cel puţin 17.700 de persoane au fost confirmate ucise în atacurile israeliene, cu alte mii dispărute şi presupuse moarte sub dărâmături.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Poate nu toata lumea cunoaste si nu e obligatoriu ca toata lumea sa creada ceea ce am scris, dar se implineste astfel profetia cu plecarea filistenilor ziua-n amiaza mare din casele lor in pribegie. Se implineste pedeapsa data de YHWH filistenilor pt lungul sir de razboaie cu israelienii intre aproximativ 1.500 i.e.n – 500 e.n, Contrar aparentelor, YHWH nu e crud, ci urmareste prin acest lucru pocainta vinovatilor si recunoasterea Sa ca Domn unic. Pare o pedeapsa cruda, dar nu e, intrucat sufletul este iertat de 3, daca nu de 4 ori, cu conditia da a se remedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *