Politică

M. Petrache și V. Pleșca i-au scris lui M. Lupu o scrisoare despre Procurorul general

Reamintim că, în urma unui concurs public, Comisia privind selectarea candidatului la funcţia de procuror general l-a propus pe fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog pentru postul sus-numit.

„Considerăm că este absolut necesar să înceteze imediat această activitate distructivă, iar Dvs să Vă asumaţi răspunderea, să Vă onoraţi dreptul şi obligaţiunea constituţională şi să propuneţi Paramentului, în termen restrâns, un candidat pentru a fi numit în funcţia de Procuror General”, declară Valeriu Pleşca şi Mihai Petrache.

„Subsemnaţii, participanţi la concursul pentru selectarea candidatului la funcţia de Procuror General, după o analiză atentă a evenimentelor care au derulat de la constituirea Comisiei respective şi până în prezent, considerăm necesar să constatăm următoarele:

Fiecare dintre noi a acceptat conştient şi responsabil oferta lansată de Dvs prin crearea Comisiei şi anunţarea concursului respectiv şi s-a angajat în concurs, fiind conştienţi de faptul că în final va fi selectat doar un candidat dintre toţi participanţii.

Comisia şi-a onorat obligaţiunile şi l-a desemnat pe Vitalie Pîrlog ca „cel mai bun candidat”, deşi cu o săptămână mai devreme îl exclusese din concurs pe motiv că nu întruneşte condiţiile legale pentru a candida la funcţia respectivă.

Dumneavoastră V-aţi asumat public obligaţiunea de a propune Parlamentului pentru numirea în funcţia de Procuror General pe candidatul selectat de Comisie. După selectarea lui V. Pîrlog, practic aţi renunţat la obligaţiunea publică invocând nişte argumente „de paie”, de parcă la data lansării concursului nu ştiaţi că pentru numirea în funcţie a Procurorului General este necesar sprijinul, prin vot, a majorităţii deputaţilor în Parlament şi/sau acordul fracţiunilor care constituie majoritatea parlamentară.

Nimeni dintre subsemnaţi nu mai pretinde la funcţia respectivă. Dar, noi nu putem rămâne indiferenţi faţă de bătaia de joc, de discreditarea şi hărţuiala politică şi iresponsabilă exercitată de forţele politice, şi de Parlament în ansamblu, faţă de funcţia de Procuror General şi faţă de Procuratura Generală, ca instituţie abilitată cu atribuţii extrem de importante în efectuarea justiţiei prejudiciare.

Prin declaraţiile, acţiunile/inacţiunile, atitudinile, inconsecvenţa şi iresponsabilitatea de care dau dovadă forţele politice aflate la guvernare, în raport cu numirea Procurorului General, inclusiv Dvs, Vă faceţi complice şi vinovat pentru subminarea credibilităţii Procuraturii Generale în faţa cetăţenilor, lăsând să se înţeleagă, că Procurorul General, apriori, a fost, este şi va fi o păpuşă, un instrument de şantaj a partenerilor/oponenţilor politici, o monedă de schimb la târgul politic iresponsabil.

Toate acestea se întâmplă în situaţia cînd Procuratura Generală este decapitată, exercitarea interimatului de Procuror General este contestată de corpul de procurori şi de consiliul Superior al Procurorilor, iar dosarele de cea mai înaltă rezonanţă socială (7 aprilie 2009, Pădurea Domnească, atacurile raider asupra sistemului bancar, BEM, Metalferos, contrabanda cu ţigări, interceptările telefonice etc.) rămân a fi o datorie publică neonorată pentru organele procuraturii.

Aceeaşi situaţie se atestă şi în procesul de „reformare” a CNA, CNI, MAI, Sistemul de executare a hotărârilor judecătoreşti, etc. Se face impresia că reformarea oricărei instituţii sau sistem este condamnată la zădărnicire, discreditare şi insucces.

Instabilitatea politică şi socială, intensificarea confruntărilor politice la nivel naţional şi local, însoţită de ameninţări cu „revoluţii de catifea”, manifestării agresive de lipsă de respect faţă de autorităţile statului sînt condiţii favorabile şi generatoare de haos şi anarhie, de nihilism juridic şi moral. Toţi aceşti factori descurajează majoritatea societăţii, inclusiv corpul de procurori, şi încurajează pe mulţi acei, care speră „să pescuiască reuşit în apele tulbure”.

În acest context, considerăm că este absolut necesar să înceteze imediat această activitate distructivă, iar Dvs să Vă asumaţi răspunderea, să Vă onoraţi dreptul şi obligaţiunea constituţională şi să propuneţi Paramentului, în termen restrâns, un candidat pentru a fi numit în funcţia de Procuror General”, se conţine în scrisoarea expediată preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu.

(Titlul aparține TIMPUL.MD)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *