ActualitateExterne

Mai multe zone sunt afectate de un val de căldură

Risc crescut de incendii în Australia: Mai multe zone sunt afectate de un val de căldură

Zone întinse din Australia se confruntă duminică cu un val de căldură din cauza căruia autorităţile din această ţară au emis o avertizare privind creşterea riscului de incendii de vegetaţie în multe regiuni ale statului Australia de Vest, informează Reuters, conform Agerpres.

Meteorologii din Australia au emis duminică alerte de caniculă pentru vestul statului Australia de Vest, pentru Teritoriul de Nord învecinat şi pentru estul statului Queensland, avertizând că temperaturile din unele regiuni ar putea atinge aproximativ 45 de grade Celsius.

În Perth, capitala statului Australia de Vest – cel mai mare stat australian -, o temperatură maximă de 35 de grade Celsius a fost prognozată pentru duminică, depăşind cu cinci grade Celsius valoarea medie calculată pentru luna decembrie, potrivit datelor meteorologice.

Estul Australiei a fost pârjolit în această lună din cauza fenomenului El Nino, un fenomen climatic datorită căruia temperaturile neobişnuit de ridicate ale apei din Oceanul Pacific provoacă valuri de căldură, cicloane, secete şi incendii de vegetaţie.

În Australia de Vest, peste 20 de incendii ardeau duminică, a anunţat agenţia pentru servicii de urgenţă a acestui stat australian pe site-ul său, inclusiv un focar care ardea necontrolat în apropiere de Pemberton, un oraş cu aproximativ 5.000 de locuitori, situat la aproximativ 320 km sud de Perth.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri şi Servicii de Urgenţă a declarat într-un comunicat că agenţia se aşteaptă la “o vreme mai dificilă şi favorabilă incendiilor” începând de duminică după-amiază, deoarece condiţiile meteorologice, marcate de căldură, secetă şi vânt, vor afecta o mare parte a statului australian, inclusiv metropola Perth.

Agenţia menţionată a emis o avertizare de pericol sporit de incendii pentru multe zone din Western Australia şi a spus că peste 1.000 de pompieri au se luptă cu incendiile declanşate în acest stat în ultimele cinci zile.

Pe de altă parte, o mare parte a coastei de est a Australiei este afectată ploi torenţiale, iar meteorologii au emis pentru duminică seară mai multe alerte de inundaţii şi o avertizare de furtună puternică pentru anumite părţi din New South Wales, cel mai populat stat al ţării, a cărui capitală este oraşul Sydney.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *