Lumea

Mai puține țigări fumate, nu înseamnă mai puține riscuri

Fie că este vorba despre politică, schimbările climatice sau medicina modernă, răspândirea dezinformării continuă să aibă un efect dăunător asupra societății. Pe lângă faptul că sunt dificil de identificat, narațiunile false duc adesea la confuzie și daune suplimentare, drept urmare a unor decizii neinformate. Atunci când este vorba de fumatul țigărilor, o parte dintre aceste mituri sunt încă prezente. Unul dintre ele este ideea că fumatul a mai puține țigări pe zi va reduce răul cauzat organismului.

Mai puțin nu înseamnă mai bine

Chiar dacă fumați de la una până la patru țigări pe zi, există oricum un risc crescut de deces prin cancer pulmonar. Studiile susțin că fiecare țigară fumată influențează negativ plămânii, vasele de sânge și celulele din tot corpul. Astfel, nu există un nivel sigur al consumului de țigări. A fuma mai puțin la fel poate provoca daune, motiv pentru care fumătorii ar trebui să caute sfaturi și sprijin pentru a renunța complet la acest obicei.

Țigări mai puține, fumuri mai adânci

Atunci când fumați mai puține țigări, puteți fi tentat să trageți fumuri mai lungi și mai adânci. Dar fumatul în acest mod nu va sfârși prin a diminua daunele, dimpotrivă.

În fumul de țigară există peste 6.000 de substanțe chimice, dintre care aproximativ 100 au fost identificate de autoritățile de sănătate publică ca fiind cancerigene. Mulți cred, în mod greșit, că nicotina prezintă cel mai mare risc ce vizează bolile legate de fumat, dar, deși creează dependență și nu este lipsită de riscuri, nicotina nu este cauza principală a acestor boli, ci nivelurile ridicate de substanțe chimice dăunătoare din fumul generat de ardere.

Iluzia reducerii daunelor

Fumatul introduce toxine în organism, iar dauna provocată de acest obicei este valabilă pentru toți fumătorii, indiferent dacă fumează mai mult sau mai puțin. Simptomele precum sistemul imunitar slăbit, dificultățile de respirație sau tusea frecventă apar în timp și se manifestă în mod diferit, în dependență de o multitudine de factori individuali. Mulți fumători pot nici să nu fie conștienți că se confruntă cu anumite simptome, deoarece debutul poate fi gradual. Chiar și cei care fumează ocazional pot dezvolta cancer, iar fumatul „ușor” nu oferă decât o iluzie a reducerii riscurilor. 

De asemenea, fumatul nu poate fi comparat cu alți factori de risc, cum ar fi consumul de alimente nesănătoase, de exemplu. În timp ce puteți compensa prin exerciții fizice faptul că ați avut parte de o masă bogată în calorii, aceleași reguli de echilibru nu se aplică în cazul fumatului.

Care sunt soluțiile?

Cea mai bună alegere este renunțarea totală la tutun și nicotină. Nu există concepții greșite aici. Cu toate acestea, există concepții greșite despre tutun, nicotină și produsele fără fum.

Pentru cei care nu vor să renunțe la fumat, explorarea opțiunilor fără fum poate reprezenta o alternativă mai bună decât continuarea fumatului. Printre aceste opțiuni se numără produsele de înlocuire a nicotinei, cum ar fi guma de mestecat, pastilele, plasturii, inhalatoarele sau spray-urile nicotinice.

Produse fără fum sunt și dispozitivele de încălzire a tutunului, precum și țigările electronice. Acestea încălzesc fie tutun, fie un lichid ce conține nicotină. Astfel, utilizatorul inhalează aerosol și nu fum, așa cum se întâmplă în cazul fumatului.

Toate aceste alternative evită arderea. Datorită acestui fapt, este posibilă reducerea nivelurilor de substanțe chimice nocive în comparație cu țigările. Totuși, aceste produse nu sunt lipsite de riscuri și furnizează nicotină. În timp ce nu este cauza principală a bolilor legate de fumat, nicotina creează dependență.

Sursa Locals.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Eu folosesc iqos și e cea mai buna decizie pe care am luat o, compar cu toti anii in care am fumat tigari clasice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *