Actualitate

Maia Sandu: Aderarea Republicii Moldova la NATO nu este examinată de autorități

„Statutul neutralității este stipulat în Constituție. O astfel de inițiativă nu este luată în considerare, nu reprezentăm o amenințare militară pentru nimeni”, a spus Sandu. Totodată, ea spune că va pleda pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

„Cred că aderarea Moldovei la UE este reală. Depinde mult de noi. Desigur, există provocări și riscuri externe care pot interveni și încetini reformele”, a spus președintele. Ea consideră că situația tensionată din regiune ar fi un asemenea risc.

„Doamne ferește să înceapă un război – și la noi n-ar fi liniștit, nu vom putea reforma sistemul de justiție, nu vom putea îmbunătăți climatul de afaceri”, a spus Sandu.

Răspunzând la întrebarea dacă relațiile cu Rusia vor avea de suferit din cauza cursului ferm către integrarea europeană, Sandu a spus că un astfel de risc există.

„Dar respectăm alegerea altor țări și dorim ca și alegerea noastră să fie respectată. Faptul că ne îndreptăm spre UE nu înseamnă că nu putem avea relații constructive cu Rusia. Există exemple de țări UE care mențin relații bune cu Rusia”, a menționat Maia Sandu.

Sandu a confirmat că nu va participa la summitul informal al CSI, care are loc marți la Sankt Petersburg. De asemenea, a mai subliniat că nu a primit o invitație oficială și nici măcar nu știe care este agenda summitului.

Președintele a spus că ea participă la astfel de evenimente doar reieșind din considerentul dacă se discută subiecte importante pentru Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *