Politică

Maia Sandu: „Guvernarea are termen până la 3 noiembrie să modifice Constituţia, altfel nu va primi finanţare externă”

Şi asta deoarece demnitarii se plâng că nu pot opera modificările necesare la Constituţie astfel încât mecanismul de funcţionare a noii legi să fie pus în aplicare. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Candidatul unic al PPPDA-PAS-PLDM pentru şefia statului s-a adresat guvernanţilor că data de 3 noiembrie se apropie, respectiv, aceştia au posibilitatea să modifice Constituţia astfel încât noua Lege a Procuraturii să intre în vigoare.

„Guvernarea se laudă de câteva luni de zile că a aprobat noua lege a Procuraturii. Dacă guvernarea nu modifică Constituţia începând cu 3 noiembrie, atunci când poate să o facă după Lege, asta înseamnă că această vorbă despre aprobarea legii Procuraturii nu este decât o minciună spusă partenerilor de dezvoltare. Respectiv, guvernarea trebuie să-şi asume consecinţele. Eu nu cred că guvernarea poate să rişte finanţarea externă, de care are mare nevoie. Asta este o condiţie a UE şi UE va insista. Există mai multe instrumente şi pârghii prin care putem să punem presiune pe guvernare să-şi îndeplinească angajamentele. Să modifice Constituţia privind numirea procurorului general. Legea Procuraturii a fost aprobată, dar totuşi domeniul funcţionează după legea veche. Guvernarea spune că nu poate să modifice Constituţia mai devreme de 3 noiembrie. 3 noiembrie este foarte aproape, le dorim succes să modifice Constituţia”, a declarat Maia Sandu.

Precizăm că noua Lege cu privire la Procuratură a intrat în vigoare pe 1 august. Mecanismul de funcţionare a legii va fi pus însă în aplicare nu mai devreme de începutul anului viitor.

Proiectul de lege privind reformarea Procuraturii Generale prevede că procurorul general va avea un mandat extins de şapte ani, în loc de cinci, cum este în prezent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *