Actualitate

Maia Sandu împlinește astăzi 50 de ani

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.

Maia Sandu a studiat la școala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.

Maia Sandu: Îmi voi lua o scurtă vacanţă. Plec în SUA

Preşedintele Maia Sandu îşi va lua o scurtă vacanţă săptămâna aceasta şi va călători în Statele Unite ale Americii. Ea a anunţat despre aceasta vineri seară, la postul public de televiziune Moldova1.

Răspunzând la întrebările jurnalistului, ea a confirmat că a acceptat o invitaţie de a rosti un discurs la Universitatea Harvard, pe care a absolvit-o.

„Am primit o invitaţie de a vorbi şi am acceptat această invitaţie. Săptămâna viitoare îmi voi lua o scurtă vacanţă şi voi pleca în SUA, inclusiv pentru a vorbi la Harvard”, a spus Sandu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. La multi ani, Doamna Presedintă!
    Sănătate să aveți!
    Reîntoarcere cu bine ACASĂ, la POPOR!

  2. La Multi Ani ,dle Presedinte !
    Sanatate si putere pentru munca asidua care o efectuati !
    Poporul va sustine,fiindca sunteti un presedinte onest si integru,lucrati pentru oameni,pentru popor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *