Actualitate

Maia Sandu împlinește astăzi 50 de ani

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.

Maia Sandu a studiat la școala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.

Maia Sandu: Îmi voi lua o scurtă vacanţă. Plec în SUA

Preşedintele Maia Sandu îşi va lua o scurtă vacanţă săptămâna aceasta şi va călători în Statele Unite ale Americii. Ea a anunţat despre aceasta vineri seară, la postul public de televiziune Moldova1.

Răspunzând la întrebările jurnalistului, ea a confirmat că a acceptat o invitaţie de a rosti un discurs la Universitatea Harvard, pe care a absolvit-o.

„Am primit o invitaţie de a vorbi şi am acceptat această invitaţie. Săptămâna viitoare îmi voi lua o scurtă vacanţă şi voi pleca în SUA, inclusiv pentru a vorbi la Harvard”, a spus Sandu.


comentarii

  1. La multi ani, Doamna Presedintă!
    Sănătate să aveți!
    Reîntoarcere cu bine ACASĂ, la POPOR!

  2. La Multi Ani ,dle Presedinte !
    Sanatate si putere pentru munca asidua care o efectuati !
    Poporul va sustine,fiindca sunteti un presedinte onest si integru,lucrati pentru oameni,pentru popor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.