Actualitate

Maia Sandu în contextul eventualelor creșteri ale prețului în sectorul energetic: „Am solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluții pentru a mări compensațiile pentru energia termică”

„Am discutat cu colegii din Parlament și Guvern despre facturile mari la agentul termic și la gaze, care sunt o consecință a creșterii continue a prețului la gazele naturale pe piața europeană. Am stabilit că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic. Am solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluții pentru a mări compensațiile pentru energia termică, iar în cazul în care va crește tariful la gazele naturale – să fie crescute și compensațiile pentru gaze”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Vă amintim că, în contextul creșterii tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, a prețurilor la produse alimentare și cele de consum, Avocatul Poporului consideră că sunt necesare măsuri suplimentare urgente, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, orientate spre asigurarea protecției sociale și susținerea eficientă a grupurilor vulnerabile. În acest sens, Avocatul Poporului solicită Guvernului să elaboreze mecanisme suplimentare eficiente de susținere a populației, scrie replicamedia.md.

Guvernarea estimează că ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru a compensa o eventuală creștere a prețului la gaze naturale, pentru următoarele trei luni, calcul stabilit pe formula actuală de compensare a tarifelor la gaze naturale. Anunțul a fost făcut astăzi, 13 ianuarie, de preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Vă amintim că luni, 10 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că de la începutul anului prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom a crescut cu aproximativ 190 de dolari. Într-un scurt comunicat de presă, SA „Moldovagaz” spun că majorarea se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze și a costului coșului de produse petroliere. În acest context, dacă se va menține prețul actual de achiziției a gazului, tariful pentru consumatorii finali ar putea fi ajustat în creștere până la 14,6 lei, a declarat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit acestuia încă nu a fost luată o decizie în acest sens, dar va fi clar abia după data de 20 ianuarie. Chiar și așa, spune el, ajustarea tarifului va fi una temporară, pentru că prețul gazului la burse este în scădere, transmite replicamedia.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *