Politică

Maia Sandu: Invazia Rusiei în Ucraina a determinat NATO să sporească ajutorul pentru Republica Moldova

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a sporit suportul pentru Republica Moldova cu scopul de a consolida capacitatea de apărare a republicii noastre, după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat șefa statului Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru CNN, oferit la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul vizitei sale în SUA.

„Noi am colaborat cu NATO anterior, iar acum suportul a devenit mai mare. Primim sprijin mai mare din partea țărilor membre NATO pentru a ne consolida capacitatea de apărare. Evident, nu putem face miracole într-un timp scurt, dar da, am făcut solicitări concrete pentru sectorul de apărare și, chiar dacă înțelegem că Ucraina este prioritară și trebuie să fie prioritară, noi sperăm să primim sprijin ca să ne creștem capacitățile noastre de apărare”, a declarat președinta R.Moldova, transmite Ziarul Național.

Maia Sandu a remarcat faptul că „Ucraina își păstrează astăzi propria libertate, dar apără și libertatea R. Moldova”, odată ce riscurile de securitate la adresa republicii noastre nu au dispărut, iar Rusia încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova.

„Faptul că avem regiunea transnistreană și trupe rusești care staționează acolo de decenii, desigur cresc riscurile de securitate pentru republica mea. (…) Propaganda este parte a războiului hibrid, transformarea resurselor energetice în arme este parte a războiului hibrid, iar „Gazprom”-ul rus a tăiat aprovizionarea R. Moldova cu gaze până la 60%, în pofida contractului pe care îl avem, în pofida faptului că noi plătim în condițiile unor prețuri înalte. Am văzut că grupurile corupte din R. Moldova, împreună cu forțele politice proruse susținute de Rusia, au organizat proteste pentru a destabiliza situația. Dar oricât de dificil ar fi, noi trebuie să găsim soluții și noi primi sprijin din partea partenerilor noștri de dezvoltare”, a mai declarat ea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *