Actualitate

Maia Sandu: La șefia SIS trebuie să vină un om din afară

Președintele Maia Sandu spune că instituția prezidențială, de comun acord cu deputații majorității parlamentare, au identificat deja persoana care urmează a fi numită la șefia Serviciului de Informații și Securitate. Șeful statului spune că este vorba despre un candidat din afara sistemului, care va asigura reforma SIS. Maia Sandu spune că guvernarea își dorește consolidarea capacităților instituției, astfel încât SIS să obțină un nivel sporit de credibilitate, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că fostul șef SIS, Alexandr Esaulenco, a realizat lucruri bune, însă a venit timpul unei reforme ample a instituției. Șeful statului spune că SIS nu va sta mult timp fără conducere, deja fiind identificat un candidat.

„Am discutat cu Alexandr Esaulenco, el a fost în această funcție timp de trei ani, au fost lucruri bune care s-au întâmplat în acești ani, acțiuni din partea SIS de protejare a intereselor naționale la care directorul a contribuit. În același timp, noi am discutat de mai multe ori că avem nevoie de oameni noi în sistem. Pentru că am trecut prin vremuri dificile când instituțiile statului, de voie sau de nevoie, au fost folosite. Părerea mea, care este susținută și de majoritatea parlamentară, este că ar fi bine să vină un om din afară. E nevoie să continuăm reformele”, a spus Maia Sandu în cadrul unei emisiuni tv.

Maia Sandu a evitat să spună cine ar putea prelua conducerea SIS, menționând doar că este vorba despre o persoană care nu a activat în cadrul instituției, însă cunoaște domeniul securității.

,,Avem o candidatură, dar numele va fi anunțat ulterior. Această persoană trebuie să vină din afara sistemului”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit POLITIK.MD, persoana care posibil va ocupa funcția de director al SIS ar putea fi membrul Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă Președinție, Iulian Groza.

Cine este Iulian Groza?

Este expert în politică externă, politica europeană și administrație publică. A lucrat ca ministru adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, conducând direcția integrării europene (iunie 2013-februarie 2015). Înainte de aceasta, Iulian Groza a deținut mai multe funcții, inclusiv postul de director general al Departamentului integrare europeană al Ministerului Afacerilor Externe. A lucrat, de asemenea, la Bruxelles, în cadrul reprezentanței Republicii Moldova la UE.

Iulian Groza a făcut parte din echipa Republicii Moldovei care a condus negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană, și a condus grupul de lucru în cadrul dialogului Moldova-UE pentru liberalizarea regimului de vize.

În prezent, Iulian Groza este directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Iulian Groza este doctorand al Universității de Stat din Moldova și are o diplomă în domeniul dreptului.

A făcut studii postuniversitare în domeniul studiilor europene la Universitatea din Birmingham, și studii de securitate NATO la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (ȘNSPA) din București.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *