Actualitate

Maia Sandu le povestește românilor că în R. Moldova există forțe „pro-ruse”. În campania electorală cerea „unitate indiferent de etnie”

Forțele proruse, dar și toate grupările criminale și corupte din Republica Moldova, au făcut un front comun cu scopul de a da jos actuala guvernare. Ei se folosesc de situația economică actuală pentru a crea destabilizări în societate. Declarațiile au fost făcute de către președinta Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru Hotnews.ro.

„Pe de o parte, oamenii sunt îngrijorați și supărați într-o anumită măsură din cauza inflației mari, din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice și există acest sentiment de revoltă. Pe de altă parte, aceste forțe politice care sunt împotriva Republicii Moldova, împotriva independenței și împotriva parcursului european al Republicii Moldova, împotriva democrației, modelului democratic de dezvoltare a țării, evident că încearcă să folosească nemulțumirea cetățenilor pentru ca să își promoveze interesele și pentru ca să destabilizeze situația în țară”, a spus Maia Sandu în interviu.

Cât privește anumite provocări din partea Tiraspolului sau care pot veni din regiunea găgăuză, șefa statului crede că, pentru moment, nu există riscuri majore, dar asta nu înseamnă că situația nu se poate schimba în viitorul apropiat.

” Declarațiile făcute de regimul de la Tiraspol le-am auzit acum câteva zile. Am auzit și declarații anti Republica Moldova din partea unor persoane în Găgăuzia. Noi credem că aceste persoane lucrează pentru Rusia și sunt, mă rog, au un anumit rol acolo, dar în general nu credem că există un risc major și sperăm că vom putea să menținem situația stabilă. De aceea este foarte important ca să avem o soluție pentru securitatea energetică a țării. Este extrem de important acest plan în cazul în care nu reușim să găsim alte alternative. Pentru că nu este vorba doar despre rezolvarea problemei energetice, este vorba și despre menținerea stabilității în Republica Moldova. Un lucru important pentru noi, pentru România și pentru Ucraina”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu pe vremea când nu era convenabil să spună că Găgăuzii lucrează pentru Moscova.

În cadrul interviului Maia Sandu s-a referit și la efectele propagandei ruse în Republica Moldova. În opinia șefei statului, chiar dacă a fost ajustat cadrul legislativ iar instituțiile statului au început să pună în aplicare legile, Republica Moldova încă nu a devenit imună la efectele dezinformării populația continuând să fie divizată.

Ce spunea Maia Sandu la Bruxelles când avea nevoie de voturile pro-rușilor pentru a-l bate pe Dodon

Moldoveni de diferite vârste, cu diferite preferințe politice s-au solidarizat ca o națiune unită”.

Însă moldovenii, ca popor, pot și au făcut lucruri imposibile. Chiar dacă suntem o democrație tânără și fragilă, am fost mereu o națiune diversă, deschisă, inventivă și corectă. În pofida regreselor anterioare, ne putem schimba destinul și putem face din țara noastră o țară prosperă.

Unde este voință populară, urmează mereu și schimbarea. Unde este voință politică, urmează și reforma autentică. A venit vremea ca moldovenii să aibă o viață demnă acasă. Și vom reuși acest lucru împreună – ca națiune, ca țară”.

PAS renunță să se autodefinească ca Partid pro-european?

Ex-consilierul Maiei Sandu, A. Spânu (locul 5 pe lista PAS) punea batista pe țambalul integrării europene a R. Moldova în timpul campaniei electorale: „Noi nu considerăm că în aceste alegeri avem o luptă între dreapta şi stânga sau între pro-europeni şi pro-Est (evită în genere să pronunțe numele de ruși – n. red). Noi nu considerăm că în aceste alegeri avem o luptă între dreapta şi stânga sau între pro-europeni şi pro-Est, noi avem foarte clar o luptă între hoţi şi oameni de treabă şi asta trebuie să înţeleagă cetăţenii, când merg la aceste alegeri, ei nu aleg între pro-europeni şi alt tip de pro”.

În timpul campaniei electorale anterioare, PAS a folosit activ retorica moldovenismului primitiv:

„Moldovenii nu sunt un popor aparte de cel român”

Ex-ambasadorul României, Daniel Ioniță despre moldovenismul primitiv: „Un alt exemplu de moldovenism primitiv, ar fi că sunt unii care consideră că etnogeneza poporului moldovenesc este diferită de etnogeneza poporului român, că moldovenii sunt un popor aparte de poporul român, neînțelegând că, de fapt, poporul român a fost constituit la scara istoriei, inclusiv prin încorporarea moldovenilor”.

Amintim că statul R. Moldova a fost fondată de Stalin după ce a ocupat o parte din est-ul României.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


comentarii

  1. Doamna Maia Sandu s-a exprimat destul de corect. Forțele pro-ruse sunt forțele brute care desfășoară Operațiunea specială Criminală Teroristă, forțele sălbatice ruse care vor sa captureze teritorii. Esență forțelor pro-ruse din Moldova este, de fapt, dorința macabra a unor indivizi certați cu legea de a provoca, prin faptele lor nesăbuite și prin narațiunile lor toxice menite să înșele cetățenii, tensiuni, haos și râuri de sânge. Or, rechinii se adună acolo unde curge sânge. Lucru știut, forțele diabolice pro-imperiul rus tiranic, trivial, obez și terorist au o vocație bolnăvicioasă pentru cruzimea rușilor. E un soi de beatitudine, dacă vreți. Bandele pro-ruse caută un pretext pentru a instaura domnia forței brutale, astfel încât drepturile cele mai elementare sa fie abolite. Ca in Conglomeratia Rusă condusă de Fuhrerul Putin! Faimoasa disciplina medievală-nazista rusă,brutală și sângeroasă, va fi dată ca exemplu poporului moldovean liber. Adică, Mucles! Aservire! Supunerea de cadavru! Adică, un stat de mana forte, condus de oameni nefaști, de „fuhreri”autohtoni cu cazier bogat. Pentru bandele de bandiți mioritici, înscenarea unui comot de mare anvergură este un lucru cat se poate de simplu. Mulțumită sprijinului „omuleților”, verzi sau roșii, naziștii din interior visează să ajungă stăpânii absoluți ai Moldovei. Ges-ta-po! Vor oare cetățenii ca un monstru cu suflet de asasin să creeze acest pivot al mașinăriei nazisto-putiniste, care să facă victime, acoperind micuța republica cu ruine și cenușă? Nu cred…Planul urzit de himlerii și termitele de pe acest picioruș de plai va esua. Căci majoritatea moldovenilor nu sunt zombificati și nici abrutizatii, precum rușii din balcaza Rusie.

  2. „…dar în general nu credem că există un risc major și sperăm că vom putea să menținem situația stabilă” au zis si ucrainenii la data de 23 februarie 2022. Atata timp cat specimene precum Dodon au voie sa grohaie ce vor ei prin public, sub mantaua democratiei, moldovenii calaresc pe butoiul de dinamita, in acest conglomerat de etnii care se urasc intre ele. Ca sa nu mai vorbim de factorii externi care oricum nu pot fi controlati.

  3. Băiețașii și fetițele din mirobolanta, neutra și independenta RM au ars-o cu părul în nas „șî cu estul șî cu vestul” ca niște jiței diștepți ci sî pretind a și. Această minunată mantră nu „prea” mai funcționează în condițiile în care imperiul roșu își arată urâciunea, ticăloșia, cruzimea și lipsa de umanitate și empatie pentru orice nu este rus. Faptul că Ucraina rezistă atacului nemilos și dă peste cap dorința rusească de extindere spre vest e o gură de oxigen pentru RM și pentru oricine gândește logic și omenește acolo. Din păcate în RM există o „mare” comunitate de idioți utili ai maskvei (din care mulți nu sunt și etnici ruși) și de asemenea numeroase „conserve” rusești lăsate la „păstrare” taman pentru vremurile când imaginea hâdă a moscăliei se va vedea clar de către majoritatea populației și drept urmare se va începe procesul „dureros” dar interesant de gândire, îndoială, întrebări și răspunsuri referitoare la trecut (mai puțin interesant pentru majoritatea leneșă a maldavenilor) și la prezent și viitor ce ar trebui să preocupe destul de serios orice om cu „țiglele pe casă”.
    Ei acum să vă vedem moldoveni „independenți și neutri”, e greu să pupi rusul în cur for ever sau de abia așteptați să redeveniți gubernie cu „acte în regulă”???

  4. Cum bate vintul asa bat si declaratiile PAS. Scopul guvernarii pas este sa creeza toate premizele ca sa denigreze orice mentiune de „europenism”, „democratie, „UE”. Tara e guvernanta de MoldovaGaz, iar guvernul s-a autoeliminat din rezolvarea acestor probleme. A trecut un an de la semnarea contractului de gaz cu gazprom, dar de atunci nu s-a facut nimic ca sa se rezolve situatia. Inca nu este clar ce prevede contractul.
    Cel mai probabil ca vor astepta pina in iarna si, iar se vor duce la moscova sa semneze un alt contract cu clauze secrete, pe de o parte, iar pe de alta vor cere stringent de la Romania milioane ca ajutor in caz contrar „risca sa vina fortele pro-ruse la Chisinau”. Romania va da bani, guvernarea rm ii va lua si va continua sa blocheze biznesul romanesc sa intre pe piata rm, va continua sa interzica accesul deputatilor romani pe teritoriul rm si in general bataia de joc la adresa Romaniei.

    1. Just , D-l Calin !!! Curv ..a PAS e pe fata !!! Cat valoreaza declaratia cu definitia natiunei Romane si Moldovenesti !!!!! Sa creeaza o impresie ca acesti PAS – isti au ramas in anul 1940 cu dezvoltarea , atunci cand au venit Bolsevicii in Basarabia si au inceput in mod absurd sa le emita Basarabenilor Certificate de Nastere cu inscriptia la capitolul ” Natiune ” –” Maldavan ” Mai departe PAS -istii nu s-au dezvoltat …. s-au oprit la declaratiile rusilor!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.