Actualitate

Maia Sandu: Moscova vrea să-și mențină influența în R. Moldova. Nu ne facem iluzii. Rusia trebuie să își retragă trupele din Transnistria

Noul premier de la Chișinău, care a fost investit recent în funcție pe fondul crizei politice, absolvent al Universității Harvard și fost consilier al Băncii Mondiale, Maia Sandu este îngrijorată și spune că viitorul țării sale este legat de parcursul european, fiind însă conștientă de fragilitatea coaliției din care fac parte și forțe politice pro-ruse care au cu totul alte interese.

Maia Sandu s-a angajat să accelereze procesul de integrare europeană, după ce, la începutul lunii iunie, Moldova a depășit o criză politică prin coalizarea blocului pro-european și reformist ACUM condus de Sandu și Partidul Socialist rusofil al președintelui Igor Dodon.

Politico insistă că, în timp ce partenerii ei de coaliție sunt suporteri declarați ai politicii externe a Rusiei, Sandu este unul dintre cei mai mari critici ai Kremlinului.

”Este greu să spunem care sunt planurile reale ale Rusiei. Nu avem niciun fel de iluzii, știm foarte bine că Rusia dorește să își mențină influența asupra țărilor din regiune, inclusiv în Republica Moldova”, a spus Sandu, în interviul telefonic.

Ea consideră că Moscova i-a încurajat pe socialiști să intre în coaliție, acesta fiind însă un obiectiv politic conjunctural, în condițiile în care alternativa ar fi fost aceea ca socialiștii să fie absorbiți de Partidul Democrat din Moldova al oligarhului Vladimir Plahotniuc, diminuând astfel influența Rusiei în zonă.

În discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții Kremlinul, Sandu spune că blocul politic ”ACUM a fost foarte clar în exprimarea opțiunii pro-europene”.

Sandu a mai precizat că a cerut părții ruse retragerea forțelor din regiunea separatistă Transnistria, în condițiile în care Rusia a refuzat să facă acest lucru până acum.

”Rusia trebuie să își retragă trupele și arsenalul de pe teritoriul Republicii Moldova. În același timp, suntem deschiși la găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale și economice între cele două state”, a declarat Sandu.

În ceea ce privește Transnistria, premierul de la Chișinău spune că dorește colaborarea cu Ucraiana, însă nu a vorbit încă cu președintele Volodimir Zelensky sau cu premierul Volodimir Groysman.

Maia Sandu va face prima vizită oficială în calitate de premier la București, pe 2 iulie, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Ulterior, pe 4 iulie, va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *