Maia Sandu: Politicienii nu-și vor semna singuri sentința
„Am susținut și susțin protestele organizate de Platforma Civică „DA”. Când guvernarea rămâne indiferentă la necazurile oamenilor și-și uită promisiunile făcute în campania electorală, protestul pașnic rămâne unul din puținele instrumente de presiune a cetățenilor asupra puterii. E firesc să apară un proiect sau câteva proiecte politice în urma acestor acțiuni. Partidele trebuie să se formeze în mod transparent, oamenii din piață trebuie să înțeleagă cum are loc procesul. Noi deocamdată nu am discutat nici formarea unui proiect politic, nici participarea mea în el. Consider că un asemenea proiect trebuie să fie transparent și din punct de vedere financiar, pentru că va fi dificil să concurezi cu partidele fiananțare din bani murdari. Cât privește protestele partidelor de stânga, dacă oamenii au ieșit în stradă cu aceleași intenții ca și susținătorii Platformei Civice „DA”, atunci liderii acestor paride au alte scopuri-să folosească nemulțumirea populară pentru a acapara puterea”.
„Principalele provocări pentru modernizarea țării sunt scoaterea organelor anti-corupție și legislative de sub controlul politic și consolidarea lor. Fără progrese în această sferă, este imbosibil să ne mișcăm înainte în alte sectoare, chiar dacă guvernarea va dori acest lucru. În același timp, reforma justiției îi amenință pe cei care au controlat și controlează instituțiile de stat, de aceea este greu să-mi imaginez ca politicienii să-și semneze propria sentință. Dimpotrivă, cred că ei vor întârzia cât mai mult posibil desfășurarea reformelor”.
„Oamenii au pierdut încrederea în guvernare, care se declară pro-europeană, dar de fapt nu este așa. Va fi nevoie de mult efort pentru a recupera încrederea oamenilor. Scopul în jurul căruia se poate mobiliza întreaga societate este lupta împotriva corupției. Dar cetățenii nu cred că politicienii de astăzi pot duce lupta asta, iar crearea unui partid de oameni necompromiși care spun lucrurilor pe nume presupune cheltuieli enorme. Deficitul politicienilor onești se explică prin faptul că aceștia nu vor să se implice în politică, care se caracterizează printr-un nivel modest de cultură, lipsa de transparență și reguli îndoielnice. Orice persoană energică care vrea să facă ceva este văzută de liderul partidului drept un concurent politic. Este foarte dificil acum să rezolvi operativ problemele țării. Oamenii care înțeleg asta evită să-și asume responsabilitatea. Sistemul bancar este un exemplu al problemelor nerezolvate la timp care au degradat într-o criză profundă. În viitorul apropiat și în alte sectoare ale economiei situația va fi dramatică”.
„În ultimii 15 ani, puterea a preferat să facă niște schimbări cosmetice în loc să studieze problemele profund și să le rezolve. Statul se află în captivitatea politicienilor, care au împărțit între ei instituțiile și organele de stat. Nu știu exact, cum lucrează pârghiile de dirijare a lor. Am auzit că se face prin șantaj în baza unor materiale compromițătoare, prin șpagă, promisiuni de funcții etc. Instituțiile statului vor fi eliberate când cei care le controlează vor fi înlăturați de la putere. Dar există pericolul ca în locul lor alți oligarhi să vină. De aceea este atât de importantă desfășurarea reformelor, promovarea profesioniștilor, consolidarea independenței procuraturii, justiției etc. Atâta timp cât aceste instituții se vor afla sub control politic, e puțin probabil ca în sistemul corupt să pătrundă oamenii care îl vor disrtuge”.
Timpul.md (I.M.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!