Actualitate

Maia Sandu: Rușii nu au „planuri clare” în privința unui război cu R. Moldova. General rus: Obiectivul este crearea unui coridor din Transnistria până în Crimea

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a transmis joi moldovenilor că nu trebuie să se teamă de o agresiune rusă împotriva țării lor în viitorul apropiat.

„Cred că suntem în siguranță; deocamdată, Rusia nu are planuri clare în acest sens”, a declarat Maia Sandu, la postul TVR Moldova.

Totuși, ea a recunoscut că „aparent, orice scenariu este posibil” și a adăugat că-i va anunța pe moldoveni dacă situația se va schimba.

Marți, șefa Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA că Rusia intenționează să construiască un coridor terestru între Crimeea și regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova. Dar Rusia nu va putea face acest lucru fără o mobilizare militară suplimentară, a precizat șefa comunității americane de informații.

Exploziile care au avut loc luna trecută în Transnistria, un teritoriu separatist controlat de Rusia, situat în Republica Moldova și care se învecinează cu Ucraina, au stârnit temeri cu privire la potențialul de extindere a conflictului din Ucraina.

Autoritățile separatiste au declarat că ucraineni „infiltrați” ucraineni sunt responsabili de aceste atacuri, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe serviciile speciale ale Moscovei.

Rușii anunță oficial că planifică să ajungă până în Transnistria, unde s-ar „încălca drepturile vorbitorilor de rusă”

Armata rusă a anunțat că intenționează să ocupe regiunile din sudul Ucrainei și să ajungă în Transnistria. Declarația a fost făcută de către comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, Rustam Minnekaev, citat de TASS.

În cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” desfășurate în Ucraina, armata rusă trebuie să obțină controlul deplin al regiunii Donbas și asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Acest lucru va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea, dar și ieșire către Transnistria, unde „de asemenea sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”. Declarația a fost făcută de către general-maiorul Rustam Minnekaev, comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, informează newsmaker.md.

„Se pare că noi acum luptăm cu întreaga lume, așa cum a fost pe timpul Marelui Război de Apărare a Patriei. Toată Europa, toată lumea era împotriva noastră. Și acum e la fel, ei nu au iubit Rusia niciodată”, a spus militarul rus care se face că nu știe că Hitler a fost învins de alianța dintre SUA-Marea Britanie și URSS.

Zeci de semnale că Rușii vor să folosească Transnistria împotriva Ucrainei

Pe aerodromul de la Tiraspol (Transnistria) se desfășoară pregătiri pentru primirea aeronavelor – este posibil ca rușii să încerce să folosească Transnistria pentru a sprijini ofensiva în direcția Odesa.

Avertizările lansate de Armata Ucrainei și de serviciile secrete britanice, precum că Rusia ar încerca să recruteze militari în regiunea transnistreană pentru a compensa pierderile suferite în urma invaziei în țara vecină, par a se adeveri. Jurnaliștii de la Deschide.md au obținut confirmarea că trupele ruse staționate ilegal în stânga Nistrului îi ademenesc pe tinerii din R. Moldova să se înroleze prin contract în cadrul forțelor armate ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *