Social

Majorări salariale cu țâra pentru profesori

Bugetul de stat pentru anul 2016 prevedea majorări de salariu pentru judecători și procurori cu 90 la sută, pentru funcționarii publici cu 15 la sută, iar pentru bugetari cu doar zece la sută. Se întâmplă în măsura creșterii procentuale preconizate salariului mediu în economia națională în anul de raportare, în comparație cu un salariu mediu al cadrelor didactice din trimestrul IV al anului precedent. Pentru 2016, salariul mediu prognozat este de 5050 de lei pe lună. Totodată, potrivit informaţiilor Biroului Naţional de Statistică, în ultimul trimestru din 2015, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 4650 de lei. Pentru realizarea proiectului de majorare a salariilor cadrelor didactice în 2016, sunt necesare 85 de milioane de lei.

„E mai bine, decât nimic”

Pentru a afla cât de mult înseamnă această majorare pentru profesori, am discutat cu Dumitru Ivanov, președintele Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei. „E mai bine decât nimic. Aici mare fericire nu este. Asta este legea adoptată încă acum trei ani, când prim-ministru era Iurie Leancă. Ca să nu mai facem noi acțiuni de protest, a spus că media pe economie trebuie să fie egală cu media pe învățământ. Noi avem foarte mult personal, mai ales, în grădinițe, școli, universități, care au salariu de circa 900 de lei. Nu poate profesorul să trăiască cu un așa salariu.

Au fost niște inițiative din partea profesorilor din orașe de a protesta, dar s-au oprit. Chiar de la începutul lunii septembrie profesorii erau hotărâți să protesteze”, a declarat președintele sindicatelor. Potrivit acestuia, ultima majorare a salariilor profesorilor a avut loc în 2013. Ivanov a adăugat că în prezent a fost inițiat un grup de lucru, care urmează să elaboreze o metodologie a salariilor diferențiate pentru cadrele didactice. „Nu știu cât de corect ar fi aceasta, că un profesor merită mai mult, iar altul mai puțin. Așteptăm luna decembrie să vedem care va fi rezultatul. Însă, este cert că, este nevoie de reformare integrală atât la programele școlare, cât și la toate elementele acestui domeniu”, a precizat liderul sindicaliștilor.

„Noi suntem în urma căruței”

Liuba Pleșca, directorul liceului din satul Sălcuța, Căușeni, a spus că profesorii din instituția, pe care o conduce, sunt nemulțumiți de această majorare. „Recent am avut un consiliu de administrație cu angajații, iar lumea nu este deloc emoționată despre aceste majorări. Nici măcar bucuroasă nu este, fiindcă toate majorările acestea cu trei la sută, cu țâra asta e mult restantă în raport cu majorarea prețurilor și cu nebuneala economică, care este la noi în țară.

Cu aceste opt la sută nu se schimbă situația deloc. S-au anunțat majorări la gazele naturale, la energia electrică, dar cum nu dai, noi suntem în urma căruței. Adică majorările acestea mai degrabă ar trebui să le spună pseudocompensări”, a precizat directoarea. Potrivit Liubei Pleșca, pentru ca un cadru didactic să trăiască decent, acesta are nevoie de un salariu de circa cinci mii de lei, ca să își poată acoperi serviciile comunale în sezonul de iarnă. „Nu mai pomenesc că profesorii au copii la studii, cărora le plătesc contracte și ei nu au gospodării. La noi în școală, profesorii nu țin oi, vaci, fiindcă toată ziua se află în școală, iar lumea lucrează cu dăruire și cu adevărat muncesc”, a spus directoarea.

„Indexarea – insultă pentru profesori”

Profesorii din raionul Florești la fel nu sunt mulțumiți de această indexare. Tatiana Pascaru este profesoară de limba și literatura română, cu o experiență de aproape 30 de ani în domeniu. „Eu lucrez pe un salariu și jumătate și am gradul întâi, cu stagiu de muncă, de aceea la salariul meu, cei 400 de lei, sunt puțini de tot. Pentru tinerii specialiști, cei 80 de lei mai mult este aproape nimic. Dacă vorbim metaforic, ne aducem aminte de vorbele lui Grigore Vieru, care a spus că „sunt iarbă, mai simplu un pot fi”. Eu aș asocia și aș compara profesorii noștri din Republica Moldova cu o iarbă, pe care toți vor să o calce în picioare sau să o taie cu coasa, în primul rând, de guvernanți. Eu aș privi această indexare sau mărire ca o insultă, pentru că, chiar își bat joc de profesori, care sunt iarba și din care toți absolut sorb seva cunoștinței, a culturii și a înțelepciunii. Absolut toți venim și suntem instruiți și învățați, și educați de profesori. De aceea, cred eu că aceste opt procente sunt un fir de nisip într-o mare”, a comentat profesoara.

Veaceslav Leiba, este profesor de istorie în orașul Cornești, dar este nevoit să mai activeze într-o instituție de învățământ, pentru ca să aibă un salariu decent. „Este infimă această majorare. Tinerii specialiști se descurcă foarte greu. Eu am colegi cu stagiu de zece ani și ei de acum vor să plece. Este destul de greu să te descurci cu 3000 de lei la nivelul prețurilor care sunt existente acum. Vor să plece din domeniu, să se ducă în străinătate. Nu mai vor, nu mai pot. Profesorii au câte doi-trei copii și nu rezistă”, a conchis profesorul care predă și la un liceu din orașul Ungheni.

„În ajunul campaniei electorale se folosesc de resurse”

Tatiana Lariușin, expertă în economie la IDIS Viitorul, a rectificat că această majorare față de rata inflației, care s-a mărit, nu produce nicio schimbare pentru categoria de persoane vizate mai sus. Specialista a mai precizat că majorarea cu câteva procente a salariilor din domeniul învățământului este mai mult o corectare pentru creșterea prețurilor. „Sectorul public acum este în criză financiară. Prima impresie este că orice politică în ajunul campaniei electorale încearcă să se folosească de acele resurse, care sunt accesibile pentru a înmuia electoratul. Părerea mea este că ar fi de dorit ca, totuși, reforma aceasta în sectorul educațional, să fie într-adevăr luată în serios. Multe lucruri care le afectează activitatea profesorilor trebuie schimbate.

De aceea, profesorii care sunt foarte fideli acestei profesii umanistice, trebuie să nu supraviețuiască, dar să aibă o viață decentă. Din acest punct de vedere se necesită reformarea în complex nu doar a reformei educației dar și celelalte domenii”, a precizat experta. În concluzie, specialista a spus că țara are nevoie de politicieni care au voință politică. „Sunt politicieni care țin la interesele proprii și promit mult, dar fac puțin. În limbajul economic acestea se numesc reforme amânate, care ne costă tot mai scump cu fiecare amânare”, a conchis experta.

Potrivit legii, un profesor universitar va ridica lunar un salariu între 3.625 şi 4.030 de lei. În acelaşi timp, un lector superior va primi aproape 3.360 de lei. Salariul mediu al unui profesor cu studii medii şi superioare va fi între 2.700 şi 3.000 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *