Maladia provocată de băuturile carbogazoase face tot mai multe victime
NASH este o boală nouă netratabilă! Boala „ficatului gras”, denumită în termeni medicali steatohepatită nonalcoolică, reprezintă o inflamație din cauza acumulării grăsimilor în ficat. Ea poate determina afectarea hepatică care se agravează în timp.
Sunt principala cauză a obezității și aparițiilor cariilor
Consumul zilnic de băuturi carbogazoase se traduce prin creșterea în greutate cu 500 grame într-o singură lună.
Cu fiecare pahar consumat crește riscul de obezitate cu până la 1,6 ori. Din cauza faptului că afectează smalțul dinților, aceste băuturi sunt responsabile de dublarea numărului de carii.
Diabetul zaharat
Consecință a creșterii în greutate, băuturile carbogazoase afectază capacitata organismului de a procesa zahărul, ajutând astfel la apariția diabetului. Consumul constant duce la apariția cirozei hepatice.
Osteoporoză
Aciditatea din aceste băuturi contribuie la scăderea densității osoase, favorizând astfel pierderea de calciu, crescând astfel riscul apariției osteoporozei. În rândul copiilor s-a observat un factor ridicat de calcifiere anormală a oaselor din cauza consumului ridicat de sodiu din aceste băuturi.
Hipertesiune arterială
Băuturile răcoritoare au un nivel de zahăr destul de ridicat, ceea ce ajută la creșterea presiunii sangvine. De asemenea reprezintă factorul principal pentru apariția arsurilor stomacale.
NASH este o boală tăcută ce se dezvoltă lent, fără nici un simptom. Și totuși, ea a provocat o îngrijorare profundă în rândul medicilor din Franța, acolo unde numărul pacienților ce suferă de boala „ficatului gras” e în continuă creștere.
Afectează ficatul la fel de mult ca alcoolul
Persoanele care beau mai mult de un suc acidulat pe zi vor avea probleme cu ficatul. Acesta este rezultatul unui studiu realizat la Universitatea Tufts (Boston, USA) în iunie 2015.
Băuturile carbogazoase și altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184.000 de decese la nivel mondial.