Mâna MGB-ului de la Tiraspol sau a Rusiei?
Această acţiune a regimului separatist de la Tiraspol nu are legătură cu relaţiile economice moldo-ruse, iar lansarea unei asemenea ipoteze ar putea fi o provocare a MGB-ului. Aceasta e părerea oficialilor moldoveni despre dezvăluirile făcute pentru TIMPUL de surse apropiate serviciilor secrete de peste Nistru, care spuneau că cei doi au fost privaţi de libertate la indicaţiile Rusiei, pentru că RM nu permitea exportul produselor uzinelor ruse „Pribor” şi „BMZ” din Bender, ambele înregistrate în RM.
Scriam vineri, cu trimitere la surse de la Tiraspol, că Vardanean şi Cazac ar fi fost arestaţi la cererea Moscovei, care ar fi urmărit să constrângă Chişinăul cu scopul de a debloca exporturile de la „Pribor” şi „BMZ”, interzise în 2006. Amintim că nici Ilie Cazac nu exclude o posibilă legătură între acestea şi arestul său, deoarece înainte de a fi reţinut, el, ca lucrător al Fiscului transnistrean, a primit accesul la bazele de date (cu parafa „secret de stat al Rusiei”) ale celor două întreprinderi şi indicaţii să le verifice activitatea. Iar în momentul reţinerii, spune Ilie, în buzunar i-au fost strecurate acte despre blocarea exportului de la „Pribor” şi „BMZ”. Poate că e o coincidenţă, însă Cazac şi Vardanean au fost eliberaţi după ce Guvernul de la Chişinău le-a oferit celor doi agenţi economici ruşi autorizaţiile pentru export.
Balan: „Problema e strict politică”
Oficialii de la Chişinău ne asigură însă că arestarea celor doi cetăţeni ai RM a avut o tentă strict politică. George Balan, şeful Direcţiei reintegrare a Guvernului, susţine că există multe alte căi de soluţionare a problemelor economice moldo-ruse decât arestările. „Avem Comisia moldo-rusă şi alte instrumente mult mai eficiente pentru rezolvarea problemelor economice. Autorităţile RM au făcut tot ce era posibil pentru eliberarea celor doi şi niciodată n-am avut discuţii pe culoare despre întreprinderi sau exporturi. În joc era aspectul politic. Este făcătura MGB-ului, care vrea să arate că lucrurile par mai complicate decât sunt şi că ei au un rol decisiv în contracararea spionajului…”, afirmă Balan. De aceeaşi părere este ex-premierul pentru reintegrare, Victor Osipov, care consideră că, arestându-l pe Cazac, MGB-ul a prins doi iepuri dintr-o lovitură – deranjat de controalele efectuate de Cazac la întreprinderile protejate de ei, MGB s-ar fi răzbunat şi pe el, şi pe Chişinău. „În regiunea transnistreană se întâmplă lucruri ciudate. Sunt arestaţi mulţi, dar nu toţi devin eroi. Acum, ca să compromită autorităţile moldoveneşti, trebuia să decidă pe cine arestează. Cazac le convenea după mai multe criterii”, spune ex-premierul. El ne asigură că nici aflându-se în vizitele oficiale la Moscova nu a negociat despre eventuale înţelegeri în privinţa unor probleme comerciale.
Lazăr: „N-au declarat că produc armament”
Indiferent dacă au legătură cu arestarea lui Cazac şi Vardanean, „Pribor” şi „BMZ” au avut într-adevăr interdicţii la export din partea Chişinăului în 2006-2010. Potrivit ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, uzinele respective au primit anul trecut autorizaţiile ministerului pentru export, deoarece au solicitat permisiunea de a exporta nu armament, ci „diferite articole industriale cu dublă destinaţie, destinate Rusiei”. Acest lucru, precizează Lazăr, a fost posibil şi pentru că solicitanţii au acceptat condiţia Chişinăului ca exporturile să treacă prin punctele vamale controlate de RM. Totodată, ministrul dă de înţeles că nu ştie de ce fosta guvernare a RM a pus interdicţiile cu pricina.
În nota informativă pe care am primit-o de la ministrul Economiei se precizează că uzina „Pribor” produce „părţi şi componente pentru ansamblarea turbinelor de avioane, iar „BMZ”- articole şi componente pentru completarea sistemelor de protecţie a elicopterelor”. Anterior, presa scria că cele două întreprinderi produc un dispozitiv pentru cel mai performant elicopter de luptă rusesc – KA-50, sisteme reactive şi alte detalii pentru complexul militar rus şi că bugetul RM nu s-a ales cu nimic din privatizarea „Pribor”-ului de către întreprinderea rusă „Saliut”. Ilie Cazac se abţine să vorbească despre implicarea factorului economic în arestarea sa, dar anterior a declarat presei că numai Rusia se face vinovată de suferinţele prin care a trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!