Actualitate

Marian Lupu a efectuat o vizită de lucru în Olanda și Suedia

În perioada 13-14 iunie, președintele PDM, Marian Lupu, a efectuat o vizită de lucru în Olanda și Suedia, unde a avut un șir de întrevederi cu reprezentanții partidelor social-democrate din aceste țări – Partidul Laburist Olandez și Partidul Social Democrat Suedez -, cu reprezentanții fundațiilor FMS și Olof Palme International Center, cu demnitari de stat, reprezentanți ai Executivului și Legislativului.

Obiectivul acestei vizite a constat în intensificarea dialogului la nivel de partide și consolidarea sprijinului din partea Olandei și Suediei pentru parcursul european al Republicii Moldova.

”În calitate de președinte al delegației Republicii Moldova la AP EURONEST, am mulțumit reprezentanților din Olanda și Suedia pentru susținerea și implementarea intenției de colaborare la acest nivel, am discutat activitatea până în prezent și în ambele cazuri am convenit de comun acord asupra ideii unei noi platforme de dialog în cadrul EURONEST, ce va viza statele semnatare ale Acordului de Asociere”, a declarat Marian Lupu.

În cadrul întrevederilor, președintele PDM a prezentat situația politică și economică din Republica Moldova, obiectivele stabilite de către actuala guvernare, acțiunile care au fost întreprinse și urmează a fi efectuate pentru implementarea completă a Foii de parcurs, subiectele ce vizează implementarea obiectivelor stabilite prin Acordul de Asociere R. Moldova – UE, dialogul Parlament-Guvern, stabilitatea guvernamentală, dar și implementarea și eficiența reformelor din ultimele luni.

Un subiect important al discuțiilor atât în Olanda cât și Suedia a fost cel privind negocierile Republicii Moldova cu FMI și importanța fondurilor investiționale europene. În context, Marian Lupu a solicitat sprijinul statelor vizitate pentru susținerea fondurilor investiționale odată cu semnarea acordului cu FMI.

Atât în Olanda cât și în Suedia, interlocutorii au menționat sprijinul necondiționat pentru suveranitatea și independența Republicii Moldova, dar și sprijin politic, economic și financiar pentru implementarea Acordului de Asociere și pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, pe linia relațiilor dintre partide a fost reconfirmată ca prioritate sprijinul și asistența acordată Partidului Democrat din Moldova.

Menționăm că în Olanda preşedintele PDM a avut întrevederi cu dl Dirk Jan Kop, Ambasador cu misiuni speciale pentru Europa și Parteneriatul Estic, cu Kirsten Meijer, Secretar Internațional al Partidului Laburist Olandez, cu Arjen Berkvens și Marina Ohanjanyan, directorul și respectiv coordonatorul pentru Republica Moldova ai Fundației "Max van der Stoel".

De asemenea, Marian Lupu a avut în Suedia întrevederi cu Urban Christian Ahlin, speakerul Parlamentului Suedez, Anna Westerholm, Ambasador pentru Parteneriatul Estic, Therese Hydén, vicepreședinta Departamentului pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Ministerului de Externe Suedez, precum și cu alți oficiali din cadrul Parlamentului, Guvernului și Partidului Social Democrat Suedez.

Pe final de intrevderi, colegii social-democrați i-au dorit Partidului Democrat succes în alegerile prezidențiale, subliniind că vor fi în continuare atenți la procesele social-politice și economice din țara noastră.

timpul.md 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.