Ultima oră

Marian Lupu crede că Alianța va rezista

Nu văd motive să nu reziste și, de fapt, nici nu sunt alte soluții. Noi am făcut recent noua alianță și noul guvern, trebuie să ne apucăm de lucru, nu să ne destrămăm. Suntem într-o situatie complicată inclusiv din punct de vedere economic, nu doar politic, iar prioritatea noastră trebuie să fie să guvernăm în așa fel încât cetățenii să nu aibă de suferit de pe urma unei crize economice. Pe urmă avem de lucrat și la recredibilizarea instituțiilor, să găsim cele mai bune soluții ca ele să nu fie politizate și să ne asigurăm că muncesc în interesul cetățenilor.

Cum o să faceți toate astea cu 50 de voturi în Parlament? Nu mai aveț‎i majoritate politică, vă lipsește un vot.

Așa este, zilele astea vom discuta în alianță mai multe posibilități, va trebui să avem o discuție și cu deputații neafiliați. Noi am luat act de declarațiile unora dintre ei, că nu doresc să se alăture guvernării, însă nu credem că ar fi o decizie înțeleaptă să nu sprijine proiectele importante pentru țară, care vor ajunge în Parlament. E o situație de criză politică, cred că și ei trebuie să o înțeleagă.

Domnul Streleț spune că are mâinile dezlegate după reținerea lui Vlad Filat, la ce credeți că s-a referit?

Eu cred că a fost o declarație la emoții, nu vreau să intru în detalii și să ghicesc ce va face cu aceste mâini dezlegate. Eu sper că el să aibă înțelepciunea să lase la o parte declarațiile și acțiunile războinice, să înteleagă că dacă acum nu se concentrează pe problemele mari economice din țară, oamenii vor ajunge să nu-și mai ia salariile, iar atunci pe ei nu îi va interesa cine pe cine se răzbună și ce emoții are, ci vor veni să ceară salarii și pensii. Ar fi o dovadă totală de iresponsabilitate să intrăm acum în războaie politice, asta ar arăta că cineva își dorește de fapt căderea acestui guvern și intrarea în criza politică, iar răspunderea nu va fi mică pentru cei care fac asta.

PLDM vă acuză că PD și PL au votat împreună cu opoziția pentru ridicarea imunitații lui Vlad Filat și ați încălcat acordul alianței în acest fel. Poate și la asta se referea premierul Streleț când spunea că are mâinile dezlegate?

Noi vom vota la fel de câte ori va fi cazul, indiferent de partidul din care face parte deputatul.

Atâta vreme cât se vine cu probe convingătoare în fața Parlamentului, ar fi fost un act de iresponsabilitate să nu votăm pentru ridicarea imunității. Iar în acest caz, probele prezentate au fost convingatoare, dincolo de orice îndoială rezonabilă, cît să justifice ridicarea imunității. Pur și simplu nu aveam cum să nu votăm, în faţa unor astfel de probe.

PLDM la fel trebuie să procedeze în cazuri asemănătoare, când vor mai fi asemenea situații. Eu mă întreb mai degrabă de ce PLDM nu a votat, câtă vreme spun că se vrea aflarea adevărului despre jaful de la BEM. Trebuia să voteze, să-l lase pe Vlad Filat să-și demonstreze nevinovația, nu să încerce să obstrucționeze ancheta.‎ Doar se știa foarte bine că un vot împotrivă înseamnă suspendarea acestui dosar, ceea ce putea afecta ancheta de la BEM.

Invocarea nerespectării acordului Coaliției în această chestiune este ridicolă. Cum ar fi arătat partidele dacă ar fi votat împotrivă și ar fi blocat pe câțiva ani acest dosar din ancheta BEM? Va imaginați ce acuzații ar fi fost azi la adresa noastră, atât din partea cetățenilor, cât și din partea partenerilor externi?

Cazul BEM însă este prea complex, nu se poate limita la Vlad Filat doar, veți vota la fel dacă vor fi alți deputați, inclusiv din PD?

Evident. Să se vină cu solicitare și probe, la fel ca în cazul lui Filat, iar noi votăm‎ și alte ridicări de imunitate. Ancheta BEM trebuie dusă până la capăt și aflat tot adevărul, pentru toată perioada în care s-au dat aceste credite neperformante.

PLDM acuză partidele parlamentare ca au votat deschis, desi legea prevedea vot închis, au și atacat la Curtea Constituțională votul pentru ridicarea imunității lui Vlad Filat. Credeți ca s-au admis încălcări?

Nu cred că o să gasiți prea mulți oameni care să dezaprobe faptul că s-a votat deschis, dimpotrivă. După aceasta situație noi trebuie să modificam și legea, să prevadă expres vot deschis în asemenea cazuri. Cetățenii trebuie să aibă posibilitatea să știe cum se raportează fiecare deputat la astfel de situații, cine protejează politicienii acuzați de corupție, cine nu. Eu cred că Parlamentul a luat o decizie corectă, în spiritul transparenței unui vot care era clar că suscită foarte mult interes din partea societății. In Constituție nu există nici o referire la faptul că trebuie să fie vot închis în astfel de situații, deci nu e nici o problemă de neconstituționalitate.

Care este atmosfera în alianță acum?

Nu pot să definesc o atmosferă anume, avem aceste declarații razboinice ale PLDM, dar noi sperăm că ei vor depăși această etapă. Să îl apere pe Vlad Filat cum cred mai bine, e firesc, până la pronunțarea instanței el este nevinovat, însă nu trebuie ca această aparare să insemne declanșarea unui razboi cu partidele din alianță și cu atât mai puțin antrenarea unor instituții în acest razboi. Vlad Filat trebuie apărat prin mijloacele legale existente, dar nu prin metode care să detoneze alianța, nu trebuie repetate greșelile trecutului, noi sperăm că premierul înțelege asta. Domnul Streleț nu trebuie să uite că inainte de calitatea politică el este primul ministru al acestei țări, iar sarcina lui este ca, împreună cu Guvernul, să redreseze economic țara. Dacă va alege să se ocupe de altceva, de războaie și folosirea unor instituții în acest scop, va pleca din funcție și va veni un alt premier, tot din partea alianței pro europene, care să se ocupe de Guvern, nu de lupte politice. Noi în acest moment îl sprijinim deplin pe Valeriu Streleț sa conducă Guvernul, lăsăm la o parte declarațiile războinice de zilele trecute și însinuările ridicole la adresa noastră,‎ noi ne dorim acum stabilitate, nu razboaie politice. Sperăm că premierul Strelet nu va face greșelile politice ale lui Vlad Filat, care declanșa conflicte politice de câte ori nu se aranjau lucrurile așa cum dorea, știți cu toții că din aceste războaie s-a ajuns la crize politice uriașe. Chiar azi PD va solicita o întrunire a alianței, unde vom discuta toate aceste aspecte.

Solicitarea premierului de demitere a sefului CNA credeți că se încadrează în acea atitudine războinică?

Nu am înțeles gestul lui, cu atât mai mult cu cât e conștient că avem acea lacună legislativă, generată tot de PLDM în 2013, apropo, care nu permite ca șeful instituției respective să fie demis de președintele țării la solicitarea premierului, singurii care îl pot demite sunt deputații. Știind toate acestea, chiar cu riscul comiterii unui abuz în funcție, el a făcut probabil acest gest din considerente de partid, probabil se dorește obstrucționarea anchetei și decredibilizarea ei, e o tactică de apărare greșită însă și abuzivă. Nu poți ca la o zi după ce este reținut liderul partidului tău, tu să folosești funcția de premier pentru răfuieli cu instituțiile de drept. Trebuia măcar să aștepte să vadă probele, să vadă dacă instituțiile respective au avut motive temeinice, el însă nu a reacționat ca premier, ci ca lider de partid, iar asta nu este acceptabil. Domnul Chetraru și instituția pe care o conduce va trebui evaluată, inclusiv în legatură cu activitatea pe cazul BEM, dar e inadmisibil să-i blocam în plin proces de ancheta și să le obstrucționăm activitatea. Toate instituțiile importante trebuie să treacă prin acest proces de evaluare, nu doar cele de drept.

Ce se întamplă dacă totuși se ajunge la demiterea guvernului sau domnul Strelet decide singur să demisioneze?

Sperăm să nu se întample asta, pentru că ar arăta o mare lipsă de maturitate politică și iresponsabilitate. Eu de aceea spuneam mai sus că acum prioritatea alianței este o guvernare eficientă, ca sa fie clar ce susținem. Dacă se va ajunge la demisia Guvernului, indiferent în care formă, partidele pro europene se vor așeza din nou la masa de negocieri și vor trebui să constituie din nou o majoritate și să constituie noul guvern. Din fericire voturi avem, soluții sunt, dar e nevoie de dialog și multă înțelepciune. PD a anunțat foarte ferm că dorește păstrarea cursului european al Republicii Moldova, că ne dorim ca AIE să-și ducă mandatul până la capat, să se apuce de reforme consistente, iar dacă vor fi probleme legate de programul de guvernare sau programul politic al alianței, le putem ajusta pe parcurs, nu e nevoie să desfacem alianța, iar pe urmă să o facem la loc. Sarcina noastră politică este să evităm o criză politică și mai mare și să evităm anticipatele. Noi vedem cum unii ne provoacă parcă înadins să demitem guvernul, dar aceștia să știe că nu vor câștiga nimic politic din asta, vom negocia formarea tot a unui guvern pro-european. Dacă însă PLDM a luat decizia să treacă în opoziție, să aibă curajul să o spună deschis și nu să declanșeze războaie care să provoace căderea alianței. Vom discuta toate acestea la următoarele ședințe ale alianței și sperăm că lucrurile se vor liniști, vom putea sa ne concentrăm doar pe problemele țării, nu pe gestionat emoții și supărări.
 
Sursa: infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *