Moldova

Marian Lupu declară că “o justiţie independentă şi corectă stă la baza statului de drept”

 În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte privind activitatea Parlamentului în sesiunea de primăvară-vară 2012, măsurile indispensabile îmbunătăţirii actului legislativ, situaţia social-politică internă după momentul alegerii Preşedintelui, reforma justiţiei, procesul de soluţionare a diferendului transnistrean, rezoluţia AP OSCE privind Republica Moldova.

În contextul agendei Parlamentului pentru sesiunea de primăvară-vară 2012, Preşedintele Parlamentului Marian Lupu a menţionat că alegerea şefului statului a permis aleşilor poporului să-şi concentreze eforturile pentru îmbunătăţirea calităţii actului legislativ. Astfel, către sesiunea de toamnă–iarnă, în susţinerea activităţii legislative va veni şi Legea Republicii Moldova privind actele legislative, ceea ce va îmbunătăţi, potrivit lui Marian Lupu, calitatea legilor adoptate în Parlament.

De asemenea, Prim-vicepreşedintele Vlad Plahotniuc a precizat că, atât activitatea Parlamentului, cât şi dinamica de pe scena politică din Republica Moldova, se desfăşoară ţinându-se cont permanent de obiectivul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană. Acest deziderat determină accelerarea reformelor din domeniile sectoriale ale statului şi inclusiv reformarea, din interior, a clasei politice – în sensul responsabilizării politicienilor şi creşterii calităţii actului politic, a declarat Vlad Plahotniuc.

Cu privire la adaptarea legislaţiei din Republica Moldova la standardele europene, a fost abordat subiectul Justiţiei. Potrivit lui Marian Lupu, “o justiţie independentă şi corectă stă la baza statului de drept, iar cel mai important lucru este ca prin realizarea reformei să readucem încrederea oamenilor în corectitudinea actului de justiţie”. Marian Lupu a propus identificarea, pe cale legislativă, a unor mecanisme de mediere în vederea unificării practicii judecătoreşti, exprimându-şi încrederea în lichidarea definitivă a oricăror imixtiunii administrative şi politice în actul de justiţie.

Cu referinţă la Rezoluţia AP OSCE cu privire la Republica Moldova, atât Marian Lupu, cât şi Vlad Plahotniuc, au menţionat importanţa desfăşurării unui dialog pe dimensiunea parlamentară cu reprezentanţii aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol şi au opinat în favoarea creării unor Comisii parlamentare consacrate, urmând să fie aşteptată în acest sens o reacţie de răspuns din partea stângă a Nistrului.

În cadrul întrevederii au fost abordate alte subiecte curente, care au vizat libertatea de exprimare a presei (în contextul suspendării licenţei NIT de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, regăsit în Rezoluţia AP OSCE) şi desfăşurarea curentă a procesului democratic din Republica Moldova.
În încheierea evenimentului, Ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Chişinău au apreciat iniţiativa de a fi convocată o asemenea întrevedere. Ambasadorii au opinat în favoarea continuării unei asemenea practici, declarând că ea este extrem de utilă pentru a trata subiecte de actualitate cu conducerea Parlamentului şi pentru a afla adevărul din prima sursă.

D.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *