Social

Marina Tauber, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, pe lista UE de sancționare a persoanelor pentru destabilizarea situației din R. Moldova

Uniunea Europeană a pregătit o listă cu persoanele care vor fi sancționate pentru destabilizarea situației în Republica Moldova. Lista a fost propusă marți, 22 mai de Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și mai trebuie aprobată de Consiliul UE (țările membre). Sursele Europei Libere spun că examinarea propunerii a început la 23 mai, iar aprobarea se va face la nivel de ambasadori, fiind o chestiune de câteva zile.

De asemenea, în listă se regăsesc Marina Tauber, alături de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, pentru destabilizarea Republica Moldova. Pe lista văzută de Europa Liberă se mai află Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. Alți doi moldoveni – Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin, ar urma să fie sancționați pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, potrivit Radiomoldova.md.

De menționat că Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, a anunțat după reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE că, în următoarele zile, Uniunea Europeană va definitiva sancțiunile care ar putea fi aplicate persoanelor din Republica Moldova care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență.

Sancțiunile vor consta în înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție de fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *