Marinate cu gust deosebit
Doua dintre cele mai cunoscute marinate sunt:
1. Mediteranean (pentru cca. 800 g miel): amestecati 10 linguri ulei de masline, 1 lingurita scortisoara, 2 lingurite chimen, 1 lingurita sare, 1 chili (taiat inele mic), 2 linguri menta (bine tocata) si 1 lingurita usturoi (tocat marunt). Ungeti carnea cu acest amestec, acoperiti-o si lasati-o cca. 1 ora la rece.
2. Sos hoisin si susan (pentru cca. 800 g miel sau vita): amestecati 2 linguri ulei de susan, 2 linguri ulei, 6 linguri sos hoisin, 6 linguri otet din vin rosu, 1 lingurita susan prajit, 20 g ghimbir (taiat rondele), 1 catel de usturoi (tocat). Stropiti carnea cu amestecul rezultat si lasati-o cel putin 2 ore la rece.
Marinarea este folosită în multe bucătării din întreaga lume fiind, de multe ori, un proces culinar în sine. Multe din gusturile picante şi acre ale alimentelor din Asia de Sud sau din Caraibe se bazează pe marinate pentru a-şi însuşi aromele caracteristice. Marinatele sunt extrem de versatile şi pot fi folosite pentru a împărtăşi doar puţină aromă, cu câteva condimente simple, proaspete, de bază, sau pentru a crea arome pregnante, cu plante foarte aromatice şi condimente.
Componentele cheie pentru marinate se împart în trei grupe – acizi, cum ar fi oţet (vin) sau suc de lamaie; uleiuri; şi condimente. O bună marinată va avea o proporţie echilibrată şi variată a celor trei elemente, în funcţie de tipul de produse alimentare şi aromele pe care doriţi să le obţineţi.
Sursa: Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!