Marius Lazurca: Îmi doresc ca electoratul român din R. Moldova să participe activ la alegeri
Chiar dacă au domiciliul în Chișinău, toți moldovenii care dețin cetățenia română vor putea vota în oricare altă localitate. În acest sens, Ambasada României informează că nu există nicio restricție, deoarece „lucrul cel mai important este ca electoratul să fie activ și să participe la vot”.
„Pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 19 secții de vot care vor lucra între orele 07.00 și 21.00. În Chișinău vor activa patru secții de vot – două secții distincte cu intrări diferite, la secția noastră consulară de pe str. Gr. Ureche, a treia la Liceul „Gh. Asachi” și a patra la Liceul „Gaudeamus”, a declarat, ieri, Marius Lazurca, ambasadorul României în R. Moldova, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit lui, toți participanții la alegerile din 9 decembrie vor trebui să-și depună votul pe două buletine: unul va viza candidații la locurile din Camera deputaților, iar cel de-al doilea va cuprinde lista candidaților la Senatul României. Fiecare buletin va fi introdus în urne separate pe care va fi scris, Camera deputaților și, respectiv, Senatul României.
„Rugăm toți alegătorii care vor veni la 9 decembrie la urnele de vot să pregătească documentele din timp, să se asigure că ele sunt valide. Îi invităm pe toți cei cu drept de vot să participe la alegeri, e o acțiune cetățenească importantă. Îmi doresc cu adevărat ca electoratul român din R. Moldova să fie activ și să participe la vot”, a precizat ambasadorul României la Chișinău.
Menționăm că, inițial, Ambasada și-a propus să deschidă 14 secții de vot, însă în urma solicitărilor unor asociații cetățenești din R. Moldova, aceasta a decis suplimentarea lor cu încă cinci secții de vot.
RASTRU
Documentele pe baza cărora cetățenii români vor putea vota în Republica Moldova:
• pașaportul românesc cu domiciliul în R. Moldova;
• pașaport românesc cu domiciliul în România, însoțit de buletinul de identitate moldovenesc și anexa care atestă domiciliul în R. Moldova;
• Pașaport românesc cu domiciliul în România, însoțit de permisul de ședere în R. Moldova.
Nu vor putea vota cetățenii români, posesor ai pașapoartelor în care este trecută mențiunea „cu domiciliul în România”, aflați în tranzit în R. Moldova. Nu se poate vota cu cartea de identitate românească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!