Sănătate

Masajul nu mai este un moft

Este vorba de Liuba Savițcaia, un medic-masor din capitală, care consideră că într-o societate în care stresul este la ordinea zilei, iar sedentarismul și alimentația incorectă fac parte din regimul cotidian, masajul nu mai este un moft, ci un remediu necesar, care este utilizat pe larg pentru tratarea numeroaselor patologii. 

După terminarea studiilor la Școala medicală, Liuba Savițcaia și-a început cariera de soră medicală în secția de chirurgie a unui spital din capitală și nici nu bănuia că, de fapt, viața îi rezervase o altă cale. Pentru că nu voia să-și neglijeze copilașii din cauza programului încărcat, tânăra specialistă s-a transferat la secția de fizioterapie a spitalului. „Aici aveam un program mai lejer și reușeam să am grijă de copii, să-i duc la școala, la grădiniță”, își amintește Liuba. Acolo a lucrat în diverse cabinete, însă a observat că la masaj era cea mai solicitată, așa că în scurt timp a decis să se specializeze în acest domeniu.

Medicina tibetană, pusă în practică la Chișinău

„Niciodată nu m-am gândit că o să lucrez ca maseuză. Tăticul meu când a venit la spital și a văzut cu ce mă ocup a zis: „Ai făcut atâția ani carte și acum faci masaj?”. Lui i se părea că meseria aceasta nu este una serioasă. Dar pe parcurs am văzut care sunt efectele asupra sănătății, mă simțeam utilă pacienților mei și nu am mai putut să mă las”, povestește Liuba Savițcaia, care până în prezent a adunat 20 de ani de carieră în domeniu.

Ulterior, dna Savițcaia a avut ocazia să participe la Atena, la un congres internațional despre medicina tibetană, unde a învățat un nou tip de masaj – masajul punctat. „Acolo am aflat cum se face masajul stimulând terminațiile nervoase. El este nițel mai dureros, dar e mai eficient. După ce am revenit la locul de muncă, am început și eu să-l practic, numai că oamenii nu știau asemenea metode și-mi ziceau: „Doamnă Liuba, noi nu cunoaștem așa tip de masaj, poate el și ajută, dar nouă nu ne place”. Și atunci eu am început să combin masajul terapeutic cu cel punctat și am văzut că metoda este bună”, îmi spune Liuba Savițcaia.

Dureros, dar eficient

Prin urmare, masajul terapeutic se face la tot corpul și duce la îmbunătățirea circulației sangvine și a limfei, la relaxarea mușchilor, în timp ce masajul punctat vizează masarea punctelor, adică a terminațiilor nervoase care influențează asupra unui grup de mușchi ori organe. „Dacă știi care terminație nervoasă să o apeși, atunci tot mușchiul se activează și nu este nevoie să-l masezi. Le dai un impuls terminațiilor nervoase și masajul este mai efectiv, decât când faci masajul pe deasupra. Dacă înainte metodica recomanda ca masajul să fie făcut lejer, acum, când trăim în permanent stres, e mai utilă practicarea unui masaj ceva mai puternic, punctat, deși este un pic dureros”, menționează Liuba Savițcaia.

Ea spune că toți cei care se adresează la ea au probleme de sănătate și vin la indicația medicilor. „În mare parte este vorba de probleme la coloană, cauzate deseori de serviciul și de modul lor de viață. Dacă stau mult pe scaun ori în picioare, vin cu probleme la coccis ori la partea sacrală. Mulți au probleme în regiunea gulerului, la mușchiul claviculei unde este și artera principală care alimentează creierul cu sânge. Și dacă în regiunea gulerului sunt săruri și mușchii sunt încordați circulația este îngreunată, respectiv creierul nu beneficiază de cantitatea necesară de oxigen.

Bolile au „întinerit”

Acest lucru se întâmplă pentru că nu ne mișcăm, nu facem sport, stăm numai la birou ori în fața calculatorului”, constată, cu regret, maseuza. Ea remarcă faptul că în urmă cu 5-10 ani oamenii se adresau cu alte probleme. „Mușchii paravertebrali erau obosiți și întăriți, nu erau cu așa de multe săruri ca acum. Probabil depinde și de alimentație, ori pentru că s-a schimbat modul de lucru și faptul că tot mai mulți stau practic nemișcați în fața calculatoarelor. Oricum, înainte era lumea mai sănătoasă”, conchide medicul. Ea susține că între timp și bolile, și bolnavii au „întinerit” și că, dacă înainte majoritatea pacienților aveau vârsta de peste 50 de ani, în prezent vârsta lor medie este 30 de ani.

„Problema este că noi nu muncim exact orele de muncă, după care normal ar fi să mergem să ne recreăm, noi după serviciu facem treburi pe-acasă, prin curte, și atunci organismul obosește, apar dereglări. Dar masajul ajută la revigorarea organismului și, dacă îl faci periodic, atunci poți fi în formă și la 40 de ani, și la 60 să mergi fără cârjă”, consideră Liuba Savițcaia, maseuza, pe care și după 20 de ani de activitate am găsit-o în cabinetul său studiind cărți medicale și literatură internațională pentru a-și îmbunătăți tehnicile de masaj.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *