Social

Medicamente ieftine cu același efect ca cele care ne golesc portofelele

Medicamentele inovative sunt cu mult mai scumpe decât cele generice, cărora deja le-au expirat brevetul de invenție. Ele deja nu mai au nevoie de mii de testări și au fost verificate în toate modurile posibile. Sunt un fel de copii cu același efect și aceeași substanță.

Automedicația, în detrimentul bugetului personal

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Republica Moldova se numără printre cele 19 țări în care antibioticele pot fi procurate fără prescripția medicilor și fără un diagnostic stabilit. Respectiv, deși există un ordin al Ministerului Sănătății cu privire la modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor, oamenii se ocupă cu automedicația. Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) a elaborat un sondaj cu privire la această temă, iar ca rezultat au aflat că 74% dintre cei chestionați utilizează antibiotice anual, la primele simptoame sau în caz de febră. „Dintre aceștia, 76% utilizează antibiotice fără ca să meargă la consultația unui medic, 53% utilizează prin consultul unui farmacist, 25% utilizează antibiotice din resturile ce au rămas de la un tratament anterior, iar 30% utilizează după sfatul colegului”, a menționat Olga Bordeniuc, șefa Laboratorului din cadrul CNSP, pentru trm.md.

Cei, care aleg să se trateze fără a consulta medicul de familie se lasă pe mâna farmaciștilor și ajung să cheltuie o groază de bani pe medicamentele inovative, fără a li se da șansa să afle și despre analoagele lor mai ieftine. De acest lucru ne-am convins după ce am facut un raid prin mai multe farmacii din Capitală sub pretextul unor dureri de cap, de dinți sau chiar al unei gripe.

„Noi nu dăm așa informații!”

La Farmacia Orient, pentru dureri de dinți, mi s-a recomandat Panadolul, care costă 54,22 lei, însă farmacista nu mi-a pomenit și de Paracetamolul mult mai ieftin, dar care are același efect. La fel și la Farmacia Familiei, pentru tulburări de nutriție, farmacista încerca să-mi vândă Mezym, care costă 24 de lei, dar nu m-a informat în niciun chip și despre Pancreatin, analogul Mezymului, care costă doar 14 lei. Sub pretextul unei dureri de cap am trecut și pe la Farmacia Felicia. Farmacista de aici mi-a propus Nurofenul de 58 lei. Despre analogul acestuia, Ibuprofenul, a început să-mi vorbească abia după ce a observat că sunt informată și am întrebat-o de el. „Da, are același efect, chiar și aceeași componență. Dacă vreți, vă pot da ambele”, mi-a propus Mihaela Robu, farmacista.

În general, la toate farmaciile la care am fost, nicio lucrătoare nu s-a arătat deschisă sa vorbească la această temă. Drept răspuns am auzit doar „Noi nu dăm așa informații!”.

Pentru a găsi explicația acestui fenomen am contactat un doctor-farmacolog, care ne-a explicat că farmaciile au contracte cu firmele care produc medicamente inovative, de aceea și le recomandă anume pe acestea. „Este strategia lor de marketing. Însă, farmaciștii au obligația să-i prezinte bolnavului și varianta mai ieftină pentru ca acesta să poata opta pentru ceea ce îi permite buzunarul. Mulți oameni și-ar dori să se trateze cu ceva mai ieftin, însă nimeni nu le spune că au această posibilitate”, afirmă Vadim Gavriluță. Spre exemplu, în SUA, 80% dintre medicamentele recomandate de medici sunt medicamente generice.

„Farmacista a spus că o să mă ajute”

Mai mult decât atât, în urma discuțiilor cu clienții farmaciilor vizitate de noi, am aflat că aceștia nu cunosc care sunt diferențele dintre cele două tipuri de medicații. „Nu știam de acest lucru. Iată mi-am cumpărat acum Voltaren să-mi ung piciorul. Am o rană. Am dat 108 lei pe el. Farmacista a spus că o să mă ajute”, mi-a spus Andrei Mitreanu pe care l-am cunoscut la Farmacia Familiei. Despre Diclofenac, medicament analog al Voltarenului și care costă doar 16 lei, a aflat acum de la noi – nu știa că ar fi putut să se trateze cu ceva mai ieftin.

Tot acolo am vorbit și cu doamna Elena Baciu, care a venit la farmacie să-și cumpere medicamente, însă eliberate strict în baza prescripțiilor medicale. La fel ca în celelalte cazuri, farmacista i-a dat femeii medicamentele scumpe. „Cheltui în fiecare lună un sfert din salariu doar pe medicamente. Am impresia că lucrez doar pentru a rămâne pe picioare”, recunoaște doamna. „În acest caz, în prescripția medicală era notată doar substanța activă din medicament, respectiv, farmacistul a avut mână liberă la sugerarea denumirii comerciale a doctoriilor. Astfel pacientul fiind dezinformat este nevoit să acopere diferența de preț, banii intrând în bugetul farmaciei”, explică Vadim Gavriluță.

Medicament inovativ vs. medicament generic
Nurofen (58,55 lei) – Ibuprofen (26,91 lei)
Mezym (24 lei) – Pancreatin (14,86 lei)
No-spa (73,79 lei) – Drotaverin clorhidrat (6, 12 lei)
Panadol (54, 22lei) – Paracetamol (2,71 lei)
Voltaren (108,7 lei) – Diclofenac (16,25 lei)

Un text de: Varvara Berdianu, stagiară


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *