Social

Medicii sindicaliști au protestat în fața Ministerului Sănătății

În urma implementării Foii de parcurs a Ministerului Sănătății, Spitalul „Emilian Coțaga” a fost comasat forțat cu Institutul de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Mamei și Copilului. În urma acestor reforme, colectivele de muncă din aceste și alte instituții, precum Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „T. Ciorbă”, au fost indignate de aceste reorganizări și s-au adresat la diferite instanțe.

„Cerem abrogarea ordinului 782 privind reorganizarea unor instituții medico-sanitare publice și revenirea Spitalului de copii „Emilian Coţaga” în limitele legale și juridice cu menținerea aceleiași denumiri. Nu dorim ca spitalul să fie comasat cu Centrul Mamei şi Copilului”, a explicat Vasile Tomuz, preşedintele comitetului sindical al Spitalului Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”.

Tomuz susține că în spital nu sunt condiții adecvate pentru a activa și se confruntă cu deficit de cadre, dar nici condiții bune de lucru. Medicii se plâng de salarii mici de circa 3000 de lei, în timp ce asistentele primesc 2000 de lei, iar infirmierele – 1000 de lei.

În urma acțiunii de protest, Ministerul Sănătății a decis să realizeze solicitările protestatarilor. „Dacă aceasta este dorința lor, se va reveni la formula veche, iar spitalul își va redobândi statutul juridic. Însă procedura va fi mai lungă, deoarece de la 1 februarie 2013 reforma a intrat în vigoare", a declarat Ion Ciochină, şeful Direcţiei juridice din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Reprezentantul ministerului afirmă că, în urma comasării, spitalele beneficiau de investiţii şi procurarea utilajului modern. Însă, dacă angajații acestor instituții nu doresc fuziunea și reformarea sistemului de sănătate, se vor păstra clădirile și tehnologiile vechi, care se vor răsfrânge asupra serviciilor oferite pacienților.

În luna februarie curent, ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a anulat două ordine privind comasarea administrativă a unor spitale. La sfârșitul anului 2012, Ministerul Sănătății a anunțat lista spitalelor care urmau să fie comasate pentru „a evita dublarea serviciilor medicale în municipiul Chişinău”.

Centrul Informațional al Sindicatelor 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.