Opinii și Editoriale

Meditațiile unui idiot

…Eu înțeleg perfect ce se întâmpla în sufletul bătrânului filozof Ţuţea care a smuls din el această memorabilă și usturătoare replică la adresa poporului său: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”. Eu nu am înălțimea morală, ca Țuțea, pentru a-mi permite să afirm că poporul meu e un popor de idioți; eu îmi pot permite doar să recunosc cu mândrie: sunt un idiot care face parte dintr-un popor patriot, cult și deștept.

Reșetnikov, fiul diavolului

Trăiește printre noi și primește salariu din impozitele noastre un individ pe nume Artur Reșetnikov, deputat în parlament și nepot al lui V. Voronin. În timpul domniei acestuia, Reșetnikov a fost șeful SIS-ului. Recent, acest Reșetnikov, a declarat că nu deține pașaport românesc și că, dacă l-ar avea – fiți atenți! -, l-ar arde în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Această ură patologică față de români nu e una politică, ci una etnică; așadar, avem a face cu o manifestare de xenofobie, rasism, nazism și fascism.

…În anii ”70 ai secolului XIX episcopul rus Lebedev, șeful bisericii din Basarabia ocupată de ruși, se încălzea iarna cu cărțile sfinte scrise în limba română. Atât de mult ne ura, încât arunca în sobă cărți rare scrise în limba poporului pe care-l „păstorea”.

Iată că după un secol și ceva, urmașul lui Lebedev, „deputatul moldovean” Reșetnikov ar arde pașaportul românesc în Piața Marii Adunări Naționale…

Acesta e fiul Domnului? Nu, e nepotul diavolului.

Azi ne-ar arde pașapoartele, mâine ne-ar arde pe noi… Iar noi, cei puși pe rug, în loc să ne salvăm, strigăm: aduceți lemne, mai multe lemne!

De ce? Fiindcă suntem un popor patriot, cult și deștept.

Ivani fără țară și fără memorie

Potrivit unui top alcătuit de Biblioteca Națională a RM cei mai însemnați autori și cele mai importante cărți ale secolului XX sunt 1. C. Stere „În preajma revoluției”; 2. I. Druță ,„Povara bunătății noastre”; 3. M. Cimpoi „Narcis și Hiperion”; 4. S. Vangheli „Isprăvile lui Guguță”; 5. A. Mateevici „Limba noastră”; 6. Gr. Vieru „Numele tău”; 7. V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”; 8. A. Boldur „Istoria Basarabiei”; 9. E. Coseriu „Sistem, normă și vorbire”; 10. S. Ciobanu „Istoria literaturii române vechi”.

Dacă s-ar face un sondaj și moldovenii patrioți, culți și deștepți ar fi întrebați, cine (sunt) au fost Stere, Vasilache, Mateevici, Boldur, Coșeriu, Ciobanu, cum credeți, câți ar putea răspunde? Credeți că toți intelectualii moldoveni ar putea răspunde?

Dar câți intelectuali de-ai noștri știu, de exemplu, cine a fost Alexandru Boldur, un istoric basarabean, născut la Chișinău, care, în lista marilor istorici ai neamului românesc, stă în preajma lui Nicolae Iorga, un istoric cu care s-ar mândri orice țară civilizată?

În câte biblioteci ale intelectualilor noștri veți găsi măcar o carte a acestui mare istoric basarabean? Răspundeți dumneavoastră…

De ce? Fiindcă suntem un popor patriot, cult și deștept.

Turnați jin și dați găluși!

Colega noastră de la Ungheni, Lucia Băcalu, semnează în „Expresul” un articol plin de tristețe – „Lecţia lui Tudor Gheorghe”. Fabula e simplă: spectacolul marelui actor și interpret român Tudor Gheorghe, programat la Călărași, a fost anulat din cauză că… nu s-au vândut biletele.

În Călărași nu s-au găsit 500 de oameni pentru a umple sala la spectacolul lui T. Gheorghe. Din acest moment eu îi voi da peste bot oricărui moldovean care va vorbi despre valori culturale și demnitate naţională.

… De ce nu s-au vândut biletele? Fiindcă moldovenii nu au bani pentru bilete. Atențiune: un bilet costă… 60 de lei! Pentru diferite guleaiuri, cumetrii și nunți cu mesele încărcate cu trei-patru etaje de farfurii sunt parale!

Pentru o oră-două de contact direct cu frumosul, nu-s parale!

Pentru cel mai îndrăgit ritual național „turnați jin și dați găluși” sunt parale!

Pentru un bilet la Tudor Gheorghe nu-s parale!

Pentru un Kirkorov se găsesc și o mie de lei pentru un bilet.

Pentru cel mai original cântăreț român în viață nu se găsesc nici 60 de lei!

De ce? Fiindcă suntem un popor patriot, cult și deștept.

O întrebare către ministrul Culturii, Monica Babuc

Cu ce lucruri de importanță istorică se ocupă Direcțiile de cultură din raioane? Pun această întrebare după ce am citit explicația lui Sergiu Cojocaru, șeful Direcției Cultură Călărași: „Călărăşenii nu vor să scoată bani din buzunar pentru concerte de calitate. Am refuzat. Am făcut-o, nu pentru că nu vreau să promovez cultura şi frumosul la noi în raion, dar oamenii noştri nu vor să vină la concerte”. Ca să vezi, omul e de bună credință, el vrea să promoveze cultura și frumosul în raion, dar îl încurcă oamenii care nu vor să vină la concerte…

P.S. Cred că acum ați înțeles de ce scriam la început că mă mândresc că sunt un idiot care fac parte dintr-un popor patriot, cult și deștept…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *