Actualitate

Membru român al Comisiei din Parlamentul European: Am votat ca moldovenii să circule fără vize în UE

"Am votat, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, în favoarea propunerii Comisiei Europene de scoatere a Republicii Moldova de pe lista ţărilor terţe ai căror cetăţeni au nevoie de viza pentru acces în UE. Urmează votul din plenul Parlamentului European, în 25 februarie, pe această tema. Practic, în câteva luni, cetăţenii moldoveni vor circulă fără vize în ţările Uniunii Europene. Cei care am militat pentru că orientarea europeană a Moldovei să devină irevocabilă suntem mulţumiţi că am reuşit să impunem accelerarea procedurilor pentru a avea o decizie înainte de încheierea mandatului europarlamentar şi al actualei Comisii Europene", a precizat europarlamentarul român.

În cadrul şedinţei Comisiei europarlamentare pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, 45 de eurodeputaţi au votat pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor moldoveni, 2 s-au împotrivit şi s-a înregistrat o abţinere.

Comisia pentru libertăţi civile aprobă ridicarea vizelor cetăţenilor moldoveni

Cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize în spaţiul Schengen, conform propunerii legislative aprobate miercuri de Comisia parlamentară pentru libertăţi civile. Ridicarea vizelor se va aplică cetăţenilor care deţin un paşaport biometric. Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care îndeplineşte toate cerinţele Planului de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor, permiţând implementarea călătoriilor fără viza.

Regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viza pentru a călători în spaţiul Schengen ("lista negativă"), precum şi statele ale căror cetăţeni nu au nevoie de viza ("lista pozitivă"). Această revizuire transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă, ţinând cont de faptul că acest stat îndeplineşte toate criteriile stabilite de Planul de Acţiune privind Liberalizarea Vizelor.

"Este un moment istoric pentru Moldova şi pentru viitorul ei în UE. Moldova a dovedit încă o dată că perspectiva europeană rămâne una dintre priorităţile sale", a spus raportorul Tanja Fajon (S&D, SL). "Să sperăm că în următoarele luni cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice vor putea să călătorească în spaţiul Schengen pentru perioade cuprinse între 90 şi 180 de zile. Ridicare vizelor va reduce timpul de aşteptare în faţă consulatelor şi costurile asociate călătoriilor în spaţiul Schengen. De asemenea, contactele între cetăţenii moldoveni şi cetăţenii UE vor fi mai uşoare", a mai adăugat raportorul. Paşapoartele biometrice, unul dintre elementele cheie ale spaţiului Schengen, conţin un chip cu imaginea facială şi amprentele deţinătorului.

Următorii pași

Mandatul de începere a negocierilor formale cu Consiliul a fost adoptat cu 46 de voturi pentru şi două împotriva. Raportorul Parlamentului se aşteaptă că votul în plen pe textul final să fie inclus pe agenda sesiunii februarie ÎI (25 februarie – de confirmat). După aceea, Consiliul va putea aprobă de asemenea acordul, probabil la începutul lunii martie. Încă din 2008, cetăţenii moldoveni s-au bucurat deja de avantajele unui acord de facilitare a vizelor cu UE (un acord actualizat a intrat în vigoare în iulie 2013). Conform Comisiei Europene, numărul cererilor de vize pentru sejururi de scurtă durata în spaţiul Schengen din partea cetăţenilor moldoveni a rămas neschimbat în ultimii trei ani (oscilând între 50 000 şi 55 000). De asemenea, mulţi dintre aceştia deţineau deja un paşaport românesc. R.Moldova a ridicat obligativitatea vizei pentru cetăţenii UE la 1 ianuarie 2007.

sursă: rgnpress.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *