Bună Dimineața

Membrul fantomă și dorul după microbuze

Totuși, inițiativa s-a lăsat așteptată mulți ani. A fost nevoie de mai multe accidente rutiere, victime și „cel puțin” un decedat ca să se înțeleagă că ar fi timpul de rezolvat cumva problema. Între timp, cei care erau obișnuiți să ajungă la destinațiile necesare cu microbuzul trebuie să se readapteze la noile condiții. Desigur, modificările menționate nu au fost o urmare a unui plan strategic bine gândit, respectiv, avem ce avem – îmbulzeală, încălțăminte distrusă, nervi și mustrări pentru întârzieri la muncă.

În rândurile nemulțumiților poate fi observat sindromul membrului fantomă (acesta apare, de exemplu, când un picior este amputat din cauza unei afecțiuni, însă bolnavul mai resimte dureri de parcă ar mai avea respectivul picior). La fel se simt și cei care duc dorul microbuzelor. Urmăream ușor amuzată, recunosc, cum unii oameni întrebau unde merg anumite rute de troleibuze și care sunt stațiile lor, în timp ce șoferii de microbuze erau în grevă.

Ne-am obișnuit să avem transport la fiecare colț de stradă, să oprească oriunde ne trebuie, ne bucurăm când apasă pe pedala de accelerație, dacă întârziem, și ne supărăm când nu ne lasă să urcăm, fiindcă e cu pasageri până la refuz. În același timp, dacă suntem înăuntrul microbuzului, ne deranjează când frânează brusc sau ia prea mulți pasageri sau oprește la fiecare colț.

O practică foarte reușită, revoluționară chiar, a fost pusă în practică în orașul Curitiba din Brazilia. Aceasta este doar un element cu care se pot lăuda autoritățile locale curitibene care, inițial, au fost criticate pentru „incomoditățile” provocate. În decursul a câtorva ani, treptat, primarul Jaime Lerner a eliminat ambuteiajele din oraș, mărind numărul benzilor de circulație pentru transportul public, biciclete și motociclete, limitând, respectiv, accesul mașinilor private. Evident, șoferii au fost nemulțumiți o perioadă, după care au apreciat calitatea transportului public, frecvența la care acesta circulă, dar și prețul accesibil. Astfel, membrul fantomă al curitibenilor a încetat să doară.

Din păcate, autoritățile noastre au educat în noi scepticismul față de orice inițiativă lansată, iar aici nu mă refer doar la primărie. Nu știu când și dacă va dispărea supărarea unora din cauza anulării liniilor de microbuze, dar dacă ne dorim totuși un oraș european, dragi chișinăuieni, trebuie să ieșim din zona de confort și să acceptăm schimbările bune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *