Mere avem, nu și cumpărători: o bună parte din fructele depozitate ar putea ajunge la procesare
Exporturile de mere, și așa anevoioase în acest sezon, continuă să înregistreze un trend ascendent, transmite agrobiznes.md
Potrivit datelor Asociației Moldova Fruct, în frigidere ar mai fi depozitate aproximativ 30 de mii de tone de mere. Pentru o bună parte din acestea, însă, valorificarea ar putea fi una – procesarea.
„Comparativ cu anii precedenți, cantități mari de mere mai sunt depozitate. Spre regret, o evaluare exactă a stocurilor este destul de greu de realizat. Ar fi aproximativ 30 de mii de tone de mere, probabil chiar mai mult. Majoritatea producătorilor sunt în căutarea soluțiilor pentru stocurile existente. În mare parte, se colaborează în acest sens cu fabricile de procesare”, spune Adrian Cojocaru, specialist marketing, Asociația Moldova Fruct.
Prețul de comercializare a merelor către fabricile de procesare variază mult. Am apelat la una dintre acestea pentru a afla care sunt prețurile oferite la zi, însă nu au oferit detalii exacte.
În schimb, potrivit producătorilor, pentru un kilogram de mere li se oferă aproximativ 1,7-2 lei.
Pe de altă parte, întreprinderile ce au mere de calitate care le-ar permite comercializarea acestora pe piața externă, spun că prețurile sunt în continuă descreștere.
„Prețurile scad continuu. Mai avem depozitate aproximativ o mie și jumătate de tone de mere – stocuri pe care le-am format încă toamna. La moment, pentru merele livrate direct la Moscova, supermarketurilor, se oferă un preț de aproximativ 0,78 dolari per kilogram. Este vorba despre preț la marfa livrată cu toate cheltuielile, calitate extra, nu în depozit”, ne-a explicat Victor Cazacu, exportator.
În luna aprilie 2021 au fost exportate 20450 de tone de mere moldovenești.